Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nettbuss och Tågkompaniet är nu Vy

Nu är Nettbuss och Tågkompaniet Vy. Foto: Vy.

På onsdagen hände det. Nettbuss försvann. Likaså Tågkompaniet. Och NSB i Norge. Alla har de blivit Vy som är det nya namnet på företagen i Nettbusskoncernen. Vygruppen samlar tåg- och bussverksamheten i Sverige och Norge under det nya namnet Vy.

”Vi måste ha visioner. Namnet Vy är nordiskt och betyder utsikt, översikt, eller bild av. För oss betyder det att ha visioner och ambitioner att skapa framtidens transportlösningar”, skriver Vy på sin svenska hemsida.

Vygruppen har verksmhety inom en rad huvudområden i Sverige och Norge, bland annat persontrafik med tåg, busstrafik, mobilitet och turism samt godstrafik med tåg under varumärket CargoNet.

Moderbolaget ägs av den norska staten via Samferdseldepartementet, det vill säga transport- och kommunikationsministeriet. Koncernens huvudkontor ligger i Oslo och verksamheten är spridd över i stort sett hela Norge samt i Sverige. Under 2018 genomförde företagsgruppen 190 miljoner resor med buss och tåg i Norge och Sverige.

Vy Buss AS är Nordens näst största bussbolag med verksamhet både i Norge och Sverige. Vy Buss omsätter ca 6 miljarder kronor per år och har ca 7400 medarbetare, samt ca 3300 bussar. Verksamheten består huvudsakligen av upphandlad trafik men även kommersiell expressbuss. Expressbusstrafiken körs av Vy Travel AB med produkterna Bus4You och Nettbuss express.

Vy Buss i Norge ansvarar för upphandling från Trøndelag i norr till Grenland i söder och ansvarar för flera stora kontrakt i västra och östra Norge. Den svenska delen av verksamheten har huvuddelen av sin verksamhet i sydvästra Sverige.

Vy Buss AB bedriver upphandlad kollektivtrafik som består av linje- och skolbusstrafik. Verksamheten utgår från 35 stationeringsorter i Sverige, från Östersund i norr till Lund i söder. I Vy Buss AB arbetar idag 1400 medarbetare och bolaget har närmare 620 bussar i yrkesmässig trafik. Bolaget omsätter 1500 miljoner SEK.

Vy Travel AB har 32 bussar och vid större efterfrågan hyrs underleverantörer in. Bolaget har 150 medarbetare och omsätter drygt 200 miljoner svenska kronor.

Team Verkstad AB servar och reparerar tunga fordon. Verksamheten finns i Partille, Kinna och Tanum. Team Verkstad AB har 29 medarbetare och omsätter 42 miljoner SEK.

Inom mobilitet arbetar Vygruppen med utvecklingen av både den gemensamma plattformen för reseplanering och biljettförsäljning samt utvecklingen av dörr- till dörrtjänster. Ett exempel på detta är en bilpool med 250 elektriska stadsbilar i Oslo.

In om turism säljer Vy fjord-, bergs- och kulturupplevelser till norska kunder, turister och internationella researrangörer.

CargoNet är Norges största transportföretag på järnväg. Kärnverksamheten är godstrafik på järnväg i Norge och mellan Norge och Sverige.

Taggat som: , , , , ,

1 kommentar »

  1. Bussarna med Nettbuss utseende fortsätter rulla som vanligt. Ingen vet vad Vy är för nåt. De kommer tappa många resenärer på det här

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)