Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

För dyrt att stoppa bullrande biogasbussar

Får fortsätta att bullra i Växjö. Foto: Länstrafiken Kronoberg.

De Växjöbor som bor längs vissa av stadsbusslinjerna får fortsätta att lida av bullret från bussarna. Det blir för dyrt att begränsa trafiken med de bullrande biogasbussarna i Växjö. Det slår Länsstyrelsen i Växjö fast. 40 miljoner skulle det enligt Länsstyrelsen kosta att komma till rätta med bullret. Länstrafiken Kronoberg fick därmed stöd för sin linje.

Problemen med buller från biogasbussarna har varit en långvarig följetong i Växjö och invånare har klagat på bullret från biogasbussarna sedan 2013 då Region Kronoberg och Bergkvarabuss bytte till gasbussar. Bussarna är av modell Mercedes-Benz Citaro från 2012.

Ärendet är unikt på flera sätt. Växjö kommun säger sig inte känna till att samma problem har uppstått någon annanstans i Sverige. Bullret från bussarna har en ovanlig lågfrekvent karaktär som är svår att dämpa. Det har lett till en omfattande utredning av möjliga åtgärder.

I september beslutade miljö- och hälsoskyddsnämnden i Växjö att stadsbusstrafiken med bussar av den aktuella modellen skulle begränsas kraftigt på flera linjer. Dessutom ålades Region Kronoberg att för nämnden redovisa hur man skulle gå tillväga för att uppfylla kraven i föreläggandet.

Men Länstrafiken Kronoberg satte sig på tvären, skyllde på Växjö kommun och på felbyggda hus samt överklagade till Länsstyrelsen.

I sitt överklagande skrev Länstrafiken att allt ”pekar på att kommunen är ansvarigt subjekt för bullerproblemet” eftersom det är kommunen som har krävt gasbussar i stadstrafiken. Dessutom hävdade Länstrafiken att de som störs av det lågfrekventa bullret troligen gör det därför att de bor i hus med konstruktionsfel.

Och nu har Länsstyrelsen kommit med sitt beslut: bullret får fortsätta. Enligt Länsstyrelsen skulle det innebära alldeles för höga kostnader att begränsa turerna, nämligen omkring 40 miljoner kronor. Växjöborna får med andra ord fortsätta att lida av bullret från biogasbussarna.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)