Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Global bussjätte bildas när USA-företag köper europeisk busstillverkare

Paul Soubry, styrelseordförande och koncernchef i amerikanska NFI och Colin Robertson, vd för ADL, vid storaffären i Edinburgh på tisdagen.

En internationell storaffär i bussbranschen blev klar på tisdagen när den brittiska busstillverkaren Alexander Dennis (ADL) förvärvades av nordamerikanska NFI. Genom affären skapas en oberoende, global busstillverkare som har en ledande ställning i Storbritannien, Nordamerika och Hongkong, samtidigt som man expanderar i Stillahavsområdet, Latinamerika och Europa – bland annat ska ADL leverera ett stort antal dubbeldäckare till lokaltrafiken i Berlin. ADL finns också representerat på UITP-mässan i Stockholm den 9 – 12 juni.

ADL, med bas i Skottland, är världens största tillverkare av dubbeldäckade bussar och har en ledande ställning på bussmarknaden i bland annat Storbritannien. NFI är Nordamerikas största busstillverkare med såväl turist- och långfärdsbussar som bussar för kollektivtrafik på sitt program.

ADL fortsätter som självständigt varumärke med samma vd, Colin Robertson, och ekonomichef, Michael Stewart. De får också i uppgift att driva NFI:s internationella tillväxt.

ADL tillverkar Alexander Dennis en- och tvåplansbussar liksom Plaxton turistbussar. Företaget har drygt 2 500 anställda och verksamhet i Storbritannien, Irland, Kontinentaleuropa; Hongkong, Singapore, Malaysia, Nya Zealand, Mexiko, Kanada och USA.

NFI har mer än 8 900 medarbetare i tio länder och tillverkar bland annat stadsbussar med varumärket New Flyer, MCI långfärds- och turistbussar samt ARBOC bussar för lättare trafikuppgifter.

Enligt företagsledningarna är inte avsikten med affären att rationalisera eller att minska personalstyrkan utan att fokusera på samarbete och kunskapsutbyte.

ADL omsatte i fjol cirka 7,6 miljarder kronor och levererade mer än 2 500 bussar. NFI:s omsättning förra året uppgick till cirka 24 miljarder kronor.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)