Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Trafikverket vill testa självkörande bussar på statliga vägnätet

För att kartlägga hur helt eller delvis självkörande bussar kan fungera på landsvägar utanför städerna vill Trafikverket testa att köra fullstora, automatiserade bussar på det statliga vägnätet. Det är en av de förslag som Trafikverket tar upp i sin färdplan för digitaliseringen av vägtransporterna – Färdplan för ett uppkopplat och automatiserat vägtransportsystem.

Trafikverket konstaterar att digitaliseringen innebär att väginfrastrukturen blir uppkopplad och mer integrerad i olika transportlösningar. Det ger minskad påverkan på klimat och miljö och ökad trafiksäkerhet.

– Ett uppkopplat vägtransportsystem både minskar klimatpåverkan och ökar trafiksäkerheten. Uppkopplade fordon och informationsdelning kan göra det lättare att styra om trafiken, och då minskar behovet av att bygga nytt säger Olof Johansson, programchef för digitalisering av transportsystemet.

I Färdplanen tar verket upp hur man kan använda det statliga vägtransportsystemet som testarena, och för att rulla ut framtidens tekniker.

När det gäller busstrafik vill Trafikverket bland annat genomföra ett pilotprojekt med en helt eller delvis automatiserad busslinje i landsvägsmiljö på det statliga vägnätet. De automatiserade bussarna ska vara i storlek som en normal linje-/stadsbuss och kunna köras i normal hastighet så att restiden inte är längre än för en manuellt körd buss.

Verket vill alltså gå längre än de tester och projekt som hittills har gjorts eller pågår i bland annat Kista, Lindholmen Science park och i Barkarbystaden samt på många andra ställen runt om i världen.

Totalt föreslår Trafikverket 20 olika åtgärder som man vill genomföra inom fem år. Bland annat vill verket också testa eller utveckla:

Robotar som ska skotta snö på cykelvägar;
Speciella körfält för självkörande fordon;
Testarena för självkörande fordon på motorväg;
Gröna körfält dedikerade endast till fossilfria fordon;
Geofencing – digitala staket som villkorar säkra och klimatsmarta transporter

Här kan du ladda ner färdplanen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)