Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Solenergi kyler flygplatsbuss

Tunnfilms solceller på busstaket ger flygplatsbussen både kyla och längre räckvidd. Foto: Hanergy.

På många flygplatser i världen får flygresenärer åka buss mellan terminal och flygplan. Ofta är det särskilda, kapacitetsstarka flygplatsbussar som används. Nu har två företag, ett dotterbolag till Hanergy Thin Film Power Group och TAM-Europe tillsammans utvecklat en lösning med tunnfilms solceller på taket på flygplatsbussar. Solcellerna driver luftonditioneringen och ger också den eldrivna bussen en ökad räckvidd.

Hanergy är ett kinesiskt företag som är störst i världen inom tunnfilms solceller, men tekniken för flygplatsbussarna har utvecklats av ett USA.-baserat dotterbolag till Hanergy.

TAM-Europe grundades 1947 i Slovenien. Företagets huvudsakliga verksamhet är att tillverka flygplatsbussar. 2013 fick företaget kinesiska ägare och blev ett helägt dotterbolag till China Hi-Tech Group. Företagets mål är att nästa år bli störst i världen på flygplatsbussar.

Taggat som:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)