Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kollektivtrafik mot klimatkrisen

Den internationella kollektivtrafikunionen, UITP, har startat en kampanj för att lyfta fram kollektivtrafikens betydelse i kampen mot klimatförändringarna.

Det finns bara en planet, #ONEPLANet . Den internationella kollektivtrafikunionen UITP har lanserat en kampanj för att möta klimatförändringarna och klimatkrisen. Organisationen, där bland andra Sveriges Bussföretag och Svensk Kollektivtrafik är medlemmar, uppmanar alla beslutsfattare att sätta kollektivtrafiken i centrum för att minska de lokala luftföroreningarna.

Kampanjen utgörs dels av ett manifest, dels av en plan i fyra steg för att visa hur kollektivtrafiken kan bidra till att motverka klimatförändringarna. UITP framhåller att kollektivtrafiken har en nyckelroll för att minska de lokala luftföroreningarna och klimatförändringarna. Kampanjen har också en egen hemsida.

Att så är fallet är väl känt, konstaterar organisationen som nu frågar ledare och beslutsfattare runt om i världen vilken deras plan är.

”Städer har visat gång på gång genom att de lokala utsläppen kan minskas med 50 procent genom att begränsa privatbilismen. Det går inte att framgångsrikt bekämpa klimatförändringar eller nå nationella klimatmål utan att samtidigt tackla de lokala utsläppen. Nästa år väntas regeringar runt om i världen lägga fram nya handlingsplaner när det gäller klimatet. Då får det inte finnas några undantag. Kollektivtrafiken måste vara ingå i varje enskild plan”, skriver UITP i kampanjen.

– I våra städer svarar kollektivtrafiken för 40 procent av koldioxidutsläppen. Vi vet alla vilka transportmedel som står för de största utsläppen och vi vet alla att kollektivtrafik tillsammans med gång och cykel är den effektivaste metoden för att bekämpa klimatkrisen, säger UITP:s generalsekreterare Mohamed Mezghani.

 

Taggat som: , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)