Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Två tampas om Arriva

På väg att få nya ägare. Foto: Arriva.

Två så kallade hedgefonder kämpar nu om att få köpa persontransportjätten Arriva Group från Deutsche Bahn, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg. Det är Apollo Global Management samt Carlyle Group LP uppger Bloomberg som hänvisar till insatta källor. Enligt dessa är Arriva värderat till cirka tre miljarder euro, omkring 32,5 miljarder kronor.

Deutsche Bahn uppges också att alltjämt överväga en börsnotering av Arriva. Några slutliga beslut har dock inte fattats av DB.

Det var i mars som det statliga tyska järnvägsbolaget Deutsche Bahn meddelade att man planerade att sälja Arriva för att betala av en del av sina skulder. DB köpte Arriva 2010 för 1,6 miljarder pund (cirka 18,5 miljarder SEK). I augusti hade mer än tio företag anmält sitt intresse för att köpa hela eller delar av Arriva, men nu tyder allt på att Arriva säljs i ett stycke.

I januari skrev den tyska revisionsdomstolen i en rapport till förbundsdagen, alltså det tyska parlamentet, att Deutsche Bahn bör göra sig av med Arriva. Revisionsdomstolen kan närmast jämföras med den svenska Riksrevisionen, även om man till skillnad från denna också har en dömande funktion i vissa frågor.

Anledningen till att domstolen riktade hård kritik mot Deutsche Bahns innehav av Arriva var att järnvägsbolaget ägde hundratals företag i utlandet, bland dem Arriva. Men samtidigt som DB har expanderat våldsamt i utlandet har man stora svårigheter att klara sina egna investeringar i Tyskland de kommande åren, främst i järnvägsnätet.

Arriva har mer än 53 000 medarbetare i fjorton europeiska länder och arbetar med såväl buss- som spårtrafik. Deutsche Bahn köpte Arriva år 2010.

Taggat som:

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)