Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Coronaviruset: Många frågor från bussresearrangören

Coronavirus som det ser ut i ett elektroniskt mikroskop.

Spridningen av coronaviruset påverkar nu allt mer resebranschen. Som vi rapporterade på fredagskvällen har ledningen för världens största resemässa, ITB Berlin, med några dagars varsel beslutat att ställa in årets upplaga av jättemässan. Sveriges Bussföretag får nu också många frågor från sina medlemsföretag rörande coronaviruset, uppger organisationens branschchef Anna Grönlund.

Bakgrunden är att det just nu är högsäsong för resor till kontinenten och särskilt till norra Italien. Flera bussföretag har senaste veckan hört av sig till Sveriges Bussföretag med frågor om coronaviruset, eftersom många oroliga resenärer har kontaktat dem inför stundande resor.

– Vi bevakar informationen från myndigheter och media löpande, säger Anna Grönlund.

Den information som organisationen nu går ut med till bussföretag och bussresearrangören är den här:

Utgångspunkten är att Utrikesdepartementets bedömning är den som gäller. I dagsläget finns det bara avrådan för resor till Kina. Utrikesdepartementet avråder inte från resor till Italien eller Spanien, inte ens till de drabbade områdena.

Enligt paketreselagen har en resenär som köpt en paketresa rätt att avboka utan kostnad om det är farligt eller inte tillrådligt att åka till resmålet. Det krävs att Utrikesdepartementet eller annan behörig myndighet avråder från resor och att det med sannolikhet kan konstateras att resmålet påverkas vid tidpunkten för resan. Om avresa ligger längre fram i tiden går det inte med säkerhet säga att resmålet är påverkat vid den tidpunkten.

Sveriges Bussföretag citerar också Folkhälsomyndighetens råd.

”Sedan december 2019 sprids i Kina ett nytt coronavirus som fått namnet 2019-nCoV. De allra flesta blir lindrigt sjuka med luftvägssymtom som går över av sig själva, men vissa drabbas av allvarligare sjukdom som lunginflammation. Viruset överförs genom kontakt med en sjuk person eller när denna hostar eller nyser, så kallad droppsmitta. Du har en ökad risk för smitta om du har varit i ett område med smittspridning eller varit i nära kontakt med någon som är smittad med det nya coronaviruset.”

Man tipsar också om att det kan vara bra att upplysa resenärerna om att agera precis som vid en vanlig säsongsinfluensa – det vill säga tvätta händer med tvål och vatten ofta, hosta och nysa i armvecket och undvika att röra ögon och ansikte med otvättade händer.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)