Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

SRF: Paketreselagen satt ur spel

SRF rekommenderar sina medlemmar att för närvarande inte betala tillbaka några pengar på grund av inställda eller avbokade resor. Foto: Riksbanken.

Svenska Resebyrå- och Arrangörsföreningen hävdar att paketreselagen nu har satts ur spel. SRF uppmanar sina medlemmar att tills vidare inte återbetala pengar till resenärer vars resor ställs in eller avbokas. Detta med anledning av den extrema situationen med Covid-19-pandemin och att organisationen inte anser att vare sig paketreselagen eller resegarantilagen är tänkta att täcka en situation som den som nu råder.

I ett meddelande till sina medlemmar på lördagen skriver SRF:

”Det råder extraordinära förhållanden i hela världen, länder stänger gränser, resenärer sätts i karantän, hotell släpper inte in gäster som har bokade rum, flygbolag ställer in flygningar, evenemang och turistattraktioner är stängda, butikshyllor gapar tomma pga bunkring.

I paketreselagen regleras researrangörens ansvar om det föreligger en brist i en paketresa eller om den inte kan genomföras. I den nu rådande situationen när allt resande i praktiken omöjliggörs är det inte rimligt att reseföretag ska axla hela ansvaret. Vid paketresedirektivets tillkomst hade man inte situationer som den nu rådande i åtanke och det är inte rimligt att arrangörer ska ta hela det ekonomiska ansvaret för att regeringar och myndigheter vidtar drastiska åtgärder runt om i världen.

Mot bakgrund härav anser vi att paketreselagen är satt ur spel och inte kan tillämpas! Svenska Resebyrå- och arrangörsföreningen, SRF, har på grund härav uppmanat våra medlemmar att tills vidare inte återbetala pengar till resenärer vars resor ställs in eller avbokas. Självklart ska reseföretagen bistå med assistans och göra vad de kan för att hjälpa sina resenärer om de blir strandsatta eller annars får problem.

Här måste dock även Sverige ta sitt ansvar. I den mån svenska medborgare blir strandsatta på resmål på grund av att ett land har stängt gränserna eller flygbolag har ställt in alla flygningar, måste enligt vår uppfattning UD ta ansvar för att svenska medborgare får hjälp att komma hem.

Även när det gäller den säkerhet som researrangörer ställer enligt resegarantilagen så menar vi att det systemet inte är tänkt att täcka en situation som denna. Regeringen bör därför säkerställa att drabbade resenärer ges möjlighet att söka ersättning av staten när resegarantierna inte kan utnyttjas för återbetalning till resenärer.”

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)