Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Definitivt slut för Stena mellan Trelleborg och Sassnitz

Sista resan har gått med Stena Line mellan Trelleborg och sassnitz. Nu läggs Kungslinjen definitivt ner. Foto: Stena Line.

Färjerederiet Stena Line planerar att stänga färjelinjen mellan Trelleborg och Sassnitz permanent. Anledningen är den negativa påverkan som pandemin covid-19 har på företagets passagerarverksamhet utöver ett redan ansträngt ekonomiskt läge för färjelinjen. Redan den 14 mars ställde Stena in trafiken på linjen tills vidare, men rederiet har nu alltså beslutat att nerläggningen av den så kallade ”Kungslinjen” är definitiv.

Nerläggningen omfattar även incheckningen och butiken Bordershop i Sassnitz.

Färjan FS Sassnitz-färjan som trafikerat linjen ligger vid kaj i hamnen i Sassnitz tillsvidare.

Linjen är en av de äldsta färjelinjerna i Europa.

– Med anledning av covid-19-pandemin kommer vi att förlora hela högsäsongen i år och räknar inte med att passagerartrafiken kommer att återhämta sig inom en överskådlig framtid. Det gör det omöjligt för oss att driva vidare verksamheten på denna linje som i stort sett helt och hållet är beroende av passagerartrafik, säger Niclas Mårtensson, vd på Stena Line.

Under de senaste åren har linjen Trelleborg-Sassnitz transporterat knappt 300 000 turister per år samtidigt som godsvolymerna och järnvägstrafiken på linjen minskat till mycket låga volymer. På grund av pandemin har rederiets passagerarverksamhet minskat drastiskt i hela linjenätverket.

Stena Line fortsätter att transportera både frakt och passagerare på två färjelinjer mellan Sverige och Tyskland. Linjen Trelleborg-Rostock trafikeras av färjorna Skåne och Mecklenburg-Vorpommern och erbjuder 40 avgångar per vecka. Linjen Göteborg-Kiel trafikeras av färjorna Stena Scandinavica och Stena Germanica och erbjuder 12 avgångar per vecka.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)