Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Researrangörer och resebyråer är nu Svarte Petter

Betala inte ut något kontant till resenärer som avbokar med anledning av UD:s nya avrådan från utlandsresor, uppmanar Göran Grell, vd för RK Travel Group. Foto: Ulo Maasing.

Den 3 april gick UD ut med en avrådan från resor till alla länder. Det är en förlängning av den avrådan man tidigare gått ut med och som skulle gälla till den 15 april. Nu hamnar researrangörer och resebyråer i en hopplöst sits och sitter med Svarte Petter. Anledningen är paketreselagen, skriver Göran Grell, vd för RK Travel Group, Nordens största grossistföretag i resor med många bussbolag i Sverige och grannländerna som kunder. Betala inte något kontant till resenärer som avbokar och kräver återbetalning, uppmanar Göran Grell resebyråer, researrangörer och bussbolag i den här artikeln.

Med anledning av UD:s avrådan från att åka utomlands till och med den 15 juni som gick ut under eftermiddagen, fredag den 3 april, så har alla resenärer som ska åka fram till den 15 juni datum och som har bokat en paketresa rätten att avboka och få tillbaka sina pengar. Detta enligt Paketreselagen.

Enligt praxis har de dessutom rätten att få återbetalningen inom 14 dagar. DET är en omöjlighet för ALLA researrangörer och resebyråer i Sverige att göra – undantagslöst. Tro mig. Ingen klarar det.

Eftersom flygbolag, hotell och andra turisttjänster över hela Europa till stor del har slutat att erbjuda återbetalning i kontanter, så går inte det. Det är ”katten-på-råttan-effekten” där arrangörer och resebyråer sitter med Svarte Petter. Den som betalar hamnar i ett likviditetsmässigt inferno. Ingen klarar det.

Nu är det viktigt att alla i branschen ansluter sig till SRF:s rekommendationer, se den här länken och även här. Betala INTE ut några kontanta medel till resenärer som kräver återbetalning! Hänvisa till att:

1. Branschen har inte möjlighet att göra det.
2. Vi följer SRF:s och branschens rekommendationer att inte göra det.
3. Det pågår förhandlingar mellan Kammarkollegiet/Näringslivsdepartementet/Regeringen och branschaktörer om detta nu.

Erbjud istället i avvaktan på besked följande:
1. Att resan flyttas fram
2. Liknande resa på senare datum
3. En helt annan resa
4. Rabatt på en annan resa
5. Presentkort

Tilläggas bör också att den tyska regeringen fattade beslut enligt ovanstående rekommendationer igår, så det lär inte vara långt borta innan EU ansluter sig till liknande regler.

Fredagens beslut av UD är kanske inte så förvånande, men självklart ett hårt slag mot resebranschen i Sverige. Men som tidigare gäller att kämpa på, hålla ut och inte fastna i nuet. Resandet kommer att sätta fart och hjulen börja snurra igen.

Göran Grell
VD RK Travel Group

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)