Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Regeringen vlll ha HVO skattebefriat även 2021

Regeringen går nu till EU-kommissionen för fortsatt skattebefrielse på HVO. Foto: Ulo Maasing.

Det finns nu goda möjligheter att biodrivmedlet HVO kan bli skattebefriat även år 2021. Regeringen har nu i en så kallad pre-notifiering meddelat EU att Sverige avser att komma in med en ansökan om fortsatt skattebefrielse för flytande biodrivmedel där HVO ingår. I nuläget har Sverige ett undantag från EU:s statsstödsregler när det gäller både flytande biodrivmedel, men det undantaget går ut vid årsskiftet.

Sveriges Bussföretag och Svensk Kollektivtrafik har under flera år arbetat intensivt för en fortsatt skattebefrielse och varnat för att det annars finns en stor risk för att busstrafiken åter börjar köras på fossila drivmedel. Idag körs över 90 procent av den upphandlade busstrafiken på HVO, RME, biogas och andra förnyelsebara drivmedel.

EU-kommissionen ska nu besluta i frågan och har tidigare varit hårdnackad motståndare mot en fortsatt skattebefrielse för de flytande biodrivmedlen. Men regeringen uppger i ett pressmeddelande att man under de senaste månaderna har fört konstruktiva samtal med EU-kommissionen och att man bedömer att det finns goda möjligheter att få till en förlängning.

I vintras presenterade EU-kommissionen en rad åtgärder som man ville se genomförda för att nå EU:s klimat-, miljö- och energimål. I det arbetet ingår att omarbeta riktlinjerna för statligt stöd till miljöskydd och energi. Den svenska regeringen säger att man i det arbetet försöker påverka EU:s syn på flytande biodrivmedel så att de kan få stöd även efter 2021.

Förutom ansökan om skattebefrielse för de flytande biodrivmedlen har regeringen också gått in med en motsvarande ansökan för biogas under period av tio år.

Taggat som: , , , , , ,

2 kommentarer »

  1. Stämmer det verkligen att HVO och biodiesel används i över 90% av den upphandlade trafiken? Att det är över 90% förnybart stämmer nog men då räknas även biogas och etanol in som sannolikt står för långt mer än ett fåtal %.

    • Tack för påpekandet! Vi har nu korrigerat texten och ber om ursäkt för felaktigheten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)