Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Filter renar bussluft från virus

Skiss över en buss med fyra filtersystem monterade. Bild: Webasto.

Webasto, som är välkänt för sina luftkonditionerings-, kyl- och värmesystem för fordon, har utvecklat ett system med HEPA-filter för filtrering av luft i bussar, spårvagnar, ambulanser och andra fordon. Systemet är enligt Webasto enkelt att eftermontera och klarar att filtrera partiklar som är mindre än 0,3 mikrometer, inklusive luftburna virus, bakterier, aerosoler och damm. HEPA-filter används bland annat för att rena luften i moderna trafikflygplan. Enligt Webasto renas luften till 99,995 procent.

De två varianter, HFT 300 och HFT 600, som Webasto har utvecklat klarar att rena fem – tio kubikmeter luft i minuten. Därmed klarar de kraven för filter i klass H14, vilket innebär att filtren klarar riktlinjerna från Världshälsoorganisationen WHO, USA:s folkhälsomyndighet CDC samt europeiska European Centre for Disease Prevention and Control (ecdc).

Filtersystemen kan enkelt eftermonteras och finns i två storlekar, 60 respektive 120 centimeter. Bild: Webasto.

Filtren finns i två längder, 60 respektive 129 centimeter och kan därmed anpassas till olika fordonsinteriörer. De kan rena 300 respektive 600 kubikmeter luft i timmen. Flera filter kan kombineras för att rena luften i större utrymmen. Bussen på bilden ovan har således fyra filtersystem.

Filtren har en diameter på 20 centimeter. Det mindre väger 3,1 kilo, det större 5,5 kilo. De kan monteras i valfri position. Webasto levererar också fästen som gör att montering av filtren inte behöver ta mer än 30 minuter. Filtersystemen behöver endast ha en 12 eller 24 volts anslutning och enligt Webasto kan filtren bytas utan risk för kontaminering.

Filtersystemen kommer att finnas tillgängliga i Europa under augusti.

Webasto är ett internationellt storföretag som är specialiserat på värme- och kyllösningar för alla slags fordon. Företaget är närvarande i ett femtiotal länder och har drygt 12 000 medarbetare.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)