Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

”Transportrevolution efter corona”

Var femte svensk kommer att dra ner på bussåkandet efter coronapandemin enligt en Sifo-undersökning. Foto: Ulo Maasing.

En transportrevolution kan stå för dörren efter coronapandemin. Enligt en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av bilförmedlaren Kvdbil kommer var tredje svensk dra ner på flygandet, var femte på bussåkandet och var sjunde på tågåkandet. Samtidigt kommer cykeln och bilen ta större plats på gatorna.

Coronapandemin förändrade snabbt våra vanor och resmönster. Nu visar en Sifo-undersökning att många svenskar kommer fortsätta med sitt nya sätt att resa, även efter pandemin. Cykel och bil är de transportmedel som flest svarar att de kommer öka sin användning av (20 % resp. 18 %) medan flyget (32 %) är det som flest kommer dra ner på, följt av buss och tåg (21 % resp. 14 %).

– Hur mobiliteten påverkas på lång sikt återstår att se, men i andra länder har man sett att kriser ofta lett till långvariga förändringar med skifte mot mer privata transportmedel. Så var det med Sars-viruset i Asien i början av 2000-talet, terrorattacken i Londons tunnelbana 2005 och 11 september-attacken i New York och Washington. De här attitydförändringarna slår hårdast mot resor som inte är helt nödvändiga, vilket är anledningen till att flyget drabbas extra hårt, säger Daniel Odsberg, försäljningschef Kvdbil.

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 3–6 september 2020. Totalt intervjuades 1033 personer i åldern 18-79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

Taggat som:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)