Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussdirektör dömd till fängelse för ekobrott

Grundaren av Sohlberg Buss har dömts till fängelse för ekonomisk brottslighet. Arkivbild: Ulo Maasing.

Grundaren av bussföretaget Sohlberg Buss, Hans-Erik Sohlberg, dömdes på onsdagen av Borås tingsrätt till fängelse i ett år och sex månader samt näringsförbud under fem år. Domstolen fann honom skyldig till grovt bedrägeri och grovt bokföringsbrott. Två medåtalade friades från misstanke om brott. Sohlberg bestrider att han gjort sig skyldig till brott.

I sin dom skriver tingsrätten att brottet enbart gäller att förbättra bussföretagets svaga ekonomiska ställning, inte att komma undan skatt eller att ge sig själv fördelar framför övriga delägare i företaget.

Sohlbergs gick i konkurs 2016. Polisutredning följde och Sohlberg åtalades i februari 2019 tillsammans med två andra personer. Åtalsrubriceringen var grovt bokföringsbrott, grovt bedrägeri alternativt medhjälp till dessa brott.

Bakgrunden är att Sohlberg Buss hade stora ekonomiska problem. Företaget sökte och beviljades 2015 två lån på 22 respektive 29 miljoner kronor av Sparbanken Sjuhärad. Pengarna räddade dock inte bussföretaget som gick i konkurs sommaren 2016.

Banken polisanmälde bussföretaget eftersom man ansåg att lånen hade beviljats på felaktiga grunder och att företaget hade presenterat oriktiga dokument som visade att bussföretagets ställning var trygg.

Rättegången ägde rum i december och på onsdagen kom domen från Borås Tingsrätt.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)