Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Klart med förlängning av YKB

Riksdagen har sagt ja till regeringens förslag om en förlängning av YKB.

Riksdagen beslutade på onsdagen att förlänga giltigheten på yrkeskompetensbevisen, YKB, för landets yrkesförare med sex månader. Transportföretagen, där Sveriges Bussföretag ingår, välkomnar beslutet men hade önskat att förlängningen skulle gällt året ut eftersom man bedömer att konsekvenserna av covid-19-pandemin kommer att vara längre än till sommaren.

Enligt beslutet ges regeringen rätt att förlänga giltighetstiden för yrkesbevis vars giltighetstid upphör under perioden 1 februari-31 juli 2021. De förare vars bevis går ut tidigare, 1 november 2020-31 januari 2021, ska undantas från kravet på att genomgå en fortbildning. Det gäller under sex månader från det att beviset löper ut. Dagens beslut innebär också att distansutbildning tillåts under hela fortbildningen fram till och med 31 juli.

Lagändringarna börjar gälla den 1 februari 2021 och upphör den 1 augusti 2021.

– Beskedet om en förlängning av YKB är mycket välkommet. Situationen har varit akut och detta hade inte bara kunnat drabba bussföretag och åkerier utan hela samhället då transporter till industrin, livsmedelsförsörjningen och medicinleveranser liksom persontransporter med buss riskerat stanna upp, säger Caj Luoma, chef kompetensförsörjning Transportföretagen.

– Men eftersom konsekvenserna av pandemin med hög sannolikhet inte kommer att vara avklarade till sommaren hade Transportföretagen velat se en förlängning av YKB till den 31 december 2021. Vidare menar vi att möjligheten till distansutbildning ska permanentas.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)