Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bräcklig återhämtning av den internationella turismen

Turismen i Europa har delvis återhämtat sig jämfört med fjolåret, men återhämtningen är bräcklig varnar FN-organet UNWTO. Foto: Göran Wink/Scania.

Efter ett svagt första halvår återhämtade sig delvis den internationella turismen under tredje kvartalet, särskilt i Europa. Men återhämtningen är bräcklig och resandet låg alltjämt långt under det tredje kvartalet 2019, året innan pandemin. Det konstaterar världsturism-organistionen UNWTO i den senaste utgåvan av organisationens turismbarometer, UNWTO World Tourism Barometer. EU:s covidpass har bidragit till att öka det internationella resandet i Europa.

Globalt ökade den internationella turismen med 58 procent under juli – september i år, jämfört med samma period förra året. Men samtidigt var nivån 64 procent lägre än samma tid 2019.

I Europa var återhämtningen starkare. Under tredje kvartalet i år var den internationella turismen, mätt i ankomster, 53 procent lägre än motsvarande tid 2019.

För årets första nio månader låg den internationella turismen, mätt i ankomster, 20 procent lägre än i fjol globalt, men nivån låg alltjämt 76 procent under det som rådde innan pandemin. Undantag finns. I södra Europa och medelhavsländerna, liksom Karibien samt Nord- och Centralamerika hade fler internationella turister under årets första nio månader, jämfört med samma period 2020.

UNWTO förklarar ökningen med flera faktorer, bland annat en snabb ökning av antalet vaccinerade och lättade reserestriktioner på många håll i Europa. EU:s covidpass har bidragit till fri rörlighet inom EU och därmed öppnat för en uppdämd efterfrågan.

Samtidigt är utvecklingen globalt mycket skiftande. I Europa samt Nord- och Centralamerika har haft en förbättring under det tredje kvartalet jämfört med motsvarande tid förra året är utvecklingen i Asien och Stillahavsområdet mycket svag, likaså i Afrika och Mellanöstern.

UNWTO varnar också för att återhämtningen är bräcklig, bland annat på grund av nya virusvarianter och en ojämn vaccinationsgrad i världen. Till det kommer de kraftigt höjda oljepriserna samt störningar i leveranskedjor.

UNWTO räknar med att en internationella turismen i världen i år kommer att landa på 70 – 75 procent lägre siffror än 2019.

Taggat som:

Categorised in: Internationellt, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)