Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Tätare turer, fler vaccinerade får resenärer att återvända

Om fler vaccinerar sig och det blir mer kollektivtrafik kommer resenärerna att återvända enligt en undersökning som Transdev låtit göra. Arkivbild: Ulo Maasing.

Steg för steg återkommer resenärerna till kollektivtrafiken. Men alltjämt säger tio procent att de aldrig kommer att återvända. Bättre vaccinationstäckning och mer kollektivtrafik kan få dem att ändra sig. Det visar en ny undersökning om Coronavirusets påverkan på våra arbets- och resvanor som Transdev har gjort i samarbete med Yougov i oktober, drygt en månad efter att restriktionerna har släppts i Sverige.

Trots att allt fler reser är många fortfarande oroliga för smitta i kollektivtrafiken. Hela 38 procent av deltagarna i undersökningen säger sig vara oroliga för att smittas i kollektivtrafiken. Det är en minskning med 7 procentenheter jämfört med den senaste undersökningen i maj 2021 och med 14 procentenheter jämfört med maj 2020.

– Vi ser en positiv trend i den senaste undersökningen vilket bekräftas också av resandesiffrorna vi ser över hela landet. Det kommer så klart som en lättnad för en bransch som har drabbats hårt under pandemin. Men en del utmaningar återstår, säger Eva Tiséus, marknads- och kommunikationsdirektör på Transdev.

Tio procent av de som reste kollektivt innan pandemin började säger att de troligtvis inte kommer att komma tillbaka till kollektivtrafiken.

– Pandemin har raderat tio år av hårt arbete för att öka det kollektiva resandet. Om vi vill uppnå våra klimatmål måste vi få fler att åka kollektivt. Vi, inte bara branschen men också hela samhället, måste kavla upp ärmarna för att locka tillbaka resenärerna som lämnat och få fler att åka kollektivt och bidra till att vi klarar klimatutmaningen, säger Eva Tiséus.

Två avgörande faktorer som nämns av de som slutat åka kollektivt för att de ska våga sig tillbaka till kollektivtrafiken är att alla blir vaccinerade och att kollektivtrafikutbudet blir större.

– Detta ser vi som ett bevis på att det idag finns ett momentum för kollektivtrafiken. Folk vill ha mer kollektivtrafik och inte mindre. Pandemin måste användas som ett möjlighetsfönster för att hela samhället ska tänka om, tänka nytt och satsa rätt, säger Eva Tiséus.

57 procent av deltagarna i undersökningen säger att de vill resa på ett mer miljövänligt och klimatsmart sätt i framtiden. 64% av alla deltagare i undersökningen och 81% av kollektivtrafikresenärerna tycker att det borde investeras mer i kollektivtrafiken.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)