Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Global transportjätte bildas

Brittiska transportjättarna National Express Group och Stagecoach har enats om ett samgående. Foto: National Express.

Styrelsen för de båda brittiska transportföretagen National Express Group och Stagecoach ställer sig nu bakom ett samgående som innebär att en global buss- och kollektivtrafikjätte bildas. Det nya företaget får omkring 40 000 fordon och cirka 70 000 anställda och bedriver buss- och spårtrafik i en lång rad länder med bas i Storbritannien. Parterna har förhandlat om ett samgående sedan i september. Det nya företaget värderas till cirka 23 miljarder kronor, 1,9 miljarder pund.

I det nya bolaget får Stagecoach´s aktieägare cirka 25 procent och aktieägarna i National Express cirka 75 procent. Båda varumärkena ska finnas kvar.

Stagecoach ska också sälja sin 35-procentiga ägarandel i Scottish Citylink och en del andra verksamheter i Storbritannien för att sammanslagningen ska kunna godkännas av konkurrensmyndigheterna. Den nya företagsgruppen får sitt huvudkontor i Birmingham i England.

Stagecoach har idag cirka 24 000 anställda och driver buss- och spårvägstrafik, både kommersiell och upphandlad, i England, Skottland och Wales. Företaget är Storbritanniens största bussföretag med en flotta på i runda tal 8 400 bussar.

National Express Group är verksamt i elva länder med såväl buss- som spårtrafik. Förutom i Storbritannien finns National Express i bland annat USA, Bahrain, Schweiz, Marocko, Tyskland, Kanada och Spanien. Vagnparken uppgår till 32 000 fordon och antalet medarbetare till 51 000. Över 50 procent av omsättningen kommer från upphandlad trafik med fleråriga kontrakt.

Taggat som: ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)