Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Varannan buss kör för fort vid vägarbete

En tredjedel av alla fordonsförare kör för fort när de passerar vägarbeten. Bäst sköter sig bussarna.

Nästan varannan buss kör för fort förbi vägarbeten. Ändå är bussarna bäst på att hålla hastighets-begränsningarna vid vägarbeten, mycket bättre än både personbilar och lastbilar. Det framgår av en ny undersökning av M Sverige som konstaterar att fortkörning vid vägarbeten är ett stort problem som äventyrar säkerheten för dem som arbetar på platsen.

Under åren 2003–2015 skedde nästan 4 000 olyckor vid vägarbeten, enligt Trafikverket. Enligt M:s undersökning, som gjordes i somras, håller endast en tredjedel alla trafikanter hastigheten vid vägarbeten.

I våra mätningar som genomförts på flera platser runtom i landet körde hela 71 procent av alla motorfordon mer än 10 km/h för fort förbi vägarbeten. Bland bilisterna körde 73 procent för fort medan siffran för lastbilar var något lägre, 63 procent. Detta är allvarligt, säger Tony Gunnarsson, sakkunnig trafiksäkerhet, Riksförbundet M Sverige.

Undersökningen bygger på 1 782 observationer av M Sveriges klubbar i Norrbotten, Skaraborg, Skåne Nordväst och Västerbotten.

Så här följer olika kategorier fordonsförare hastighetsbegränsningarna vid vägarbeten:

Tabell: M Sverige.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)