Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Stockholm i global mobilitetstopp

Stockholm får toppbetyg i internationell mobilitetsrankning. Arkivbild: Ulo Maasing.

Stockholm är bäst rustat av 60 världsstäder när det gäller att leda omställningen till framtidens mobilitet. Det menar det ansedda Berkeleyuniversitetet i Kalifornien och Oliver Wyman Forum som har satt betyg på 60 storstäder i sin årliga mobilitetsrankning. Stockholm får där den högsta placeringen tätt före San Francisco och Singapore. I förra årets mätning kom Stockholm på tredje plats.

”De ledande städerna har starka lokala ekonomier, dynamiska mobilitetsinnovatörer och i många fall positiva externa effekter från fortsatt distansarbete. Det har minskat trängseln och uppmuntrat invånarna att välja fysiskt aktiv mobilitet som att gå och cykla. Två städer sticker ut här: Stockholm, som för första gången stiger två platser till nummer ett, och San Francisco, som hoppar nio platser till nummer två”, skriver Berkeleyuniversitetet.

De städer som toppar listan och städernas sammanlagda betyg framgår av tabellen nedan från Oliver Wyman Forum Urban:

Berkeleyuniversitet konstaterar också att skandinaviska städer är klara trendsättare när det gäller hållbar mobilitet. Man pekar på Oslos storsatsning på elfordon, både i kollektivtrafik och bilism och där Stockholm och Helsingfors inte ligger långt efter.

Rapporten lyfter också fram det ökande cyklandet i Stockholm, liksom investeringar i laddinfrastruktur och mikromobilitet, likaså bra kollektivtrafik. När det gäller cykelinfrastruktur kommer Stockholm på tionde plats av de 60 städerna.

– Det är mycket positivt att vår ambitiösa politik uppmärksammas globalt. Stockholm är och ska vara en förebild när världen växlar över till klimatsmart resande, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd, Stockholms stad.

– Vi arbetar målinriktat med att få Stockholmarna att kunna lita på kollektivtrafiken. Därför bygger vi separata busskörfält, håller borta störande trafik och trimmar trafikljusen så att stombussar slipper rödljus.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)