Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Positiv framtidssyn hos färjerederierna

Jan Karlsson, försäljningsansvarig på Viking Line Scandinavia. Foto: Paula Isaksson.

Många av bussrese-arrangörernas resor går med färja ut i världen. Därför är självklart rederierna TT-Line och Viking Line med bland utställarna på Busstorget i Tylösand. Vi frågade hur de påverkades när bussresenärerna uteblev under pandemin och hur de nu blickar framåt med kriget på nära håll.

Av Paula Isaksson

Viking Lines Cinderella har i många år varit ett populärt kryssningsfartyg för bussresearrangörernas kunder. Men pandemin innebar att Viking Line fick ställa in mycket av kryssningstrafiken och bara köra frakttrafik.

– Ja, vi har stått stilla nästan hela tiden. Det gjorde att det blev en påverkan åt andra hållet, alltså mot bussresearrangörerna som inte kunde åka med oss. Vi tog upp trafiken igen i slutet av februari, och då kom mycket igång men det är inte som att dra ur proppen. Det bokar bra framåt men det är en lutande backe uppåt, säger Jan Karlsson, försäljningsansvarig på Viking Line Scandinavia.
Bland det som bokas bäst är sommarens destinationskryssningar på flera dagar.

– Vissa kryssningar är faktiskt fullbokade. I övrigt har kriget bromsat upp det lite grann men vi har inte fått några avbokningar. Det är mer att bokningstakten har avstannat men det är inte alls som under pandemin.
Hur ser du framåt nu då?

– Jo, jag ser nog positivt framåt, vi har en ny båt som sattes i trafik den första maj. Bolaget som sådant ser positivt på framtiden, man får bara ge allt lite tid helt enkelt.

Amanda Iden Nordin är försäljningsansvarig på TT-Line. Foto: Paula Isaksson.

Amanda Iden Nordin är försäljningsansvarig på TT-Line som seglar till Tyskland, Polen och Liatuen.

– Vi har ju inte haft så mycket bussar de två senaste, det har gått väldigt mycket upp och ner och mest handlat om korta shoppingresor eller resor till julmarknader. Så det har varit jättetråkigt. Men nu känner jag att det börjar komma igång på riktigt, även om det går långsamt, säger hon.

Vidare berättar hon att rederiet fick många avbokningar när kriget startade, men att flera kunder återkom och ville boka igen.

– Nu när pandemin är över hoppas vi att Polen, som inte har varit en så stark linje för gruppresor på länge, ska komma igång igen. Men det är jättesvårt att säga hur kriget kommer påverka tillströmningen av kunder.

Hur ser du framåt?

– Jag tycker förstås att det är fruktansvärt med kriget och förstår att många är rädda för att resa. Men jag är ändå väldigt positiv, även om det kommer ta tid innan vi är tillbaka på samma nivå som före pandemin.

Taggat som: , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)