Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ryssland sparkat ur globalt turistsamarbete

Världsturismorganisationen UNWTO uteslöt vid en extra generalförsamling på onsdagen Ryssland ur organisationen. Foto: UNWTO.

Ryssland utesluts med omedelbar verkan ur FN-organet World Tourism Organization (UNWTO). Det beslutade organisationen vid sin första extra generalförsamling någonsin. Beslutet innebär att Ryssland med omedelbar verkan blir av med alla sina rättigheter och privilegier i UNWTO. Den ryska delegationen vägrade att försvara sin ställning. Istället meddelade delegationen innan generalförsamlingens debatt att landet lämnar UNWTO.

Generalförsamlingens beslut fattades med en majoritet som vida översteg de två tredjedelar som krävs för en uteslutning. Beslutet gäller omedelbart. Ett frivilligt utträde, som Ryssland gjorde, träder däremot i kraft först ett år efter det att en medlem anmält att man vill lämna organisationen. Därmed skulle landet ha kunnat vara kvar i UNWTO ytterligare ett år, något som generalförsamlingen alltså stoppade.

– UNWTO:s medlemmar har lämnat ett klart besked: Turism är en grundpelare för fred och internationell vänskap och UNWTO:s medlemmar måste upprätthålla dessa värden eller mötas av konsekvenser, utan undantag. Denna extra generalförsamling visar att Rysslands handlingar är oförsvarliga och strider mot UNWTO:s principer och internationella relationer, kommenterar UNWTO:s generalsekreterare Zurab Pololikashvili.

Taggat som: , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)