Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Flopp för stadstrafik i Småland: 88 resor på 100 bussavgångar.

2017 sattes nya elhybridbussar in i stadstrafiken i Värnamo. Kommunen och länstrafiken satte som mål att ha 200 000 resenärer 2018. Men redan innan pandemin började resandet att svikta. Foto: Värnamo kommun.

Stadsbusstrafiken i Värnamo har floppat rejält och aldrig kommit i närheten av det mål som kommunen och Jönköpings Länstrafik satte upp för några år sedan. Nu är kommunpolitikerna arga på JLT som man anser inte visar något intresse för att utveckla busstrafiken i Värnamo. Idag görs där i genomsnitt 88 resor på 100 dagliga bussavgångar.

I september 2017 ersattes de tidigare bussarna i stadstrafiken i Värnamo med elhybridbussar. Och bussresandet i staden tog fart. Under perioden januari – maj 2018 ökade resandet med hela 164 procent, jämfört med samma tid året innan.

Men sedan tog det stopp och 2019, redan innan pandemin, började resandet att minska. Och nu ligger resandet med stadsbussarna i Värnamo långt från den nivå som kommunen och Jönköpings Länstrafik, JLT, siktade på.

Målet var 200 000 resor senast 2020 jämfört med de 52 275 som reste med stadsbussarna 2016. Men efter en topp på 126 000 resor år 2018 backade resandet till 111 resor 2019 för att med pandemieffekt bottna i 32 000 resor förra året – det är historiskt låga resandesiffror för Värnamo stadstrafik.

Nu är politikerna i Värnamo sura på JLT som man anser gör alldeles för lite för att få upp resandet. Eller gör snarare inget alls.

– Värnamo kommun bidragit med olika idéer och förslag med syfte att attrahera fler att resa kollektivt med stadsbussar. Flera olika möten tillsammans med JLT har hållits och varje gång har responsen varit ”vi tar med oss frågan”. Därefter har vi inte kunnat se att detta resulterat i någon åtgärd från JLT’s sida. Dessvärre upplever Värnamo kommun, i princip, vare sig någon respons eller intresse från Länstrafiken att utveckla befintlig stadstrafik, skriver kommunledningskontoret till kommunstyrelsen i Värnamo som på tisdagen ställde sig bakom den beska kritiken mot JLT.

– Vår statistik visar på att det i Värnamo stad dagligen genomförs ca 34000 bilresor. Med ett resande på 32 000 inom stadstrafiken innebär det att det dagligen i genomsnitt blir 88 bussresor på ca 100 avgångar.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)