Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Långfärdsbuss och inrikesflyg billigare senaste året

Priserna i den långväga busstrafiken har sjunkit det senaste året enligt SCB. Foto: Ulo Maasing.

Den långväga busstrafiken och inrikesflyget har blivit billigare det senaste året, medan alla andra färdsätt har blivit dyrare . Även hotellens priser stiger kraftigt, både under vardagar och veckoslut. Det framgår av SCB:s konsumentprisindex.

Efter julresandet under december sjönk priserna för samtliga trafikslag och även för hotellrum under januari. Men nu närmar sig sommarsemestrarna och priserna på resor och hotell stiger, visar SCB:s konsumentprisindex.

– Priset på utrikesflyg steg med nästan 23 procent i april jämfört med mars. Jämfört med april förra året var priserna nästan 13 procent högre, säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB.

Samtliga transportslag ökade sina priser under april, jämfört med mars. Mest ökade utrikeslyget (22,6%) och inrikeslyget (14,8%). Flygchartern ökade med 7,6%, hotellrum vardagar med 6,9% och under veckoslut med 6,%, långfärdsbussar med 5,5%, järnvägsresor med 3,2% och biluthyrning med 2,4%.

Men ser man till förändringen i april och prisutvecklingen tolv månader bakåt blir bilden en annan.

Då minskade priserna på inrikesflyget med 41,7% och långfärdsbussar med 21,3%. Utrikesflygets priser ökade med 12,7%, flygchartern med 1,4%, hotellrum vardagar med 24,2%, hotellrum veckoslut med 30,6%, järnvägsresor med 3,5% och biluthyrning med 2,4%.

SCB presenterar också en översikt av prisutvecklingen på lång sikt. Beräknat utifrån det genomsnittliga månadspriset 2010 har en del av de utvalda produkterna i jämförelsen stigit rejält i pris fram till nu. Samtidigt har andra sjunkit ordentligt.

– Det som stigit absolut mest i pris jämfört med medelpriserna 2010 är hyrbilar, som blivit 39 procent dyrare. Andra produkter som stigit mycket i pris är hotellrum på veckoslut och järnvägsresor, som gått upp 32 respektive 30 procent, säger Caroline Neander.

– Det som sjunkit mest i pris är flygresor, både utrikes och inrikes, som blivit 17,5 respektive 18 procent billigare jämfört med genomsnittet 2010. Även priset på hotellrum på vardagar har sjunkit under jämförelseperioden, med 10,5 procent.

Flygresorna har sjunkit i pris under en längre tid, medan hotellrummen på vardagar blev mycket billigare under pandemin.

Så här ser den procentuella utvecklingen av det genomsnittliga månadspriset sett ut sedan 2010 och fram till och med det här årets fyra första månader:

Biluthyrning 39%, hotellrum veckoslut 31,9%, hotellrum vardagar -10,5%, järnvägsresor 30%, långfärdsbuss 1,1%, flygcharter -8,1%, utrikesflyg -17,5%, inrikesflyg -18,1%.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)