Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ny nordisk bussjätte bildas

En ny, nordisk busssjätte med namnet Connect Bus bildas. Bild: Connect Bus.

Två svenska bussföretag och fyra norska går samman i en ny, nordisk bussjätte. Det nya bussföretaget får en omsättning på cirka fyra miljarder kronor, omkring 3 700 helårsanställda och 2 600 fordon. I såväl Sverige som Norge har företaget en omfattande verksamhet i bland annat Småland, västra Sverige och i Jämtland.

Det nya företaget ska heta Connect Bus och bildas genom en sammanslagning av svenska Karlssonbuss och Connect Bus samt norska Trønderbilene, Torghatten Buss och Sørlandsruta.

Vd i det nya företaget är norrmannen Atle Rønning som i ett uttalande säger att ambitionen är att växa med lönsamhet.

Det nya storföretaget ägs av CBRE Investment Management som de senaste åren har varit på offensiv i den nordiska bussbranschen.

I oktober förra året tecknade CBRE Investment Management avtal om att förvärva ett av Sveriges största privatägda bussföretag, Connect Bus som också är en stor aktör inom serviceresor.

Kort innan köpte CBRE Investment Management norska Torghattens bussverksamhet med Trønderbilene, Torghatten Buss och Sørlandsruta. Trønderbilene kör en omfattande regionbusstrafik åt Länstrafiken Jämtland.

I början av 2021 förvärvade CBRE Investment Management Karlssonbuss i Vaggeryd och 2019 köpte CBRE 50 procent i det norska färje- och expressbåtrederiet Norled från Det Stavangerske Dampskibsselskab. Rederiet är ett av Norges största företag i branschen och har ett 60-tal färjor och ett 30-tal expressbåtar i en omfattande trafik längs den norska kusten.

Taggat som: , , , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)