Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

STF: Svårt nå turistanläggningar med buss eller tåg

Bara en tredjedel av STF:s boenden är enkla att nå med kollektivtrafik. Foto: Sussi Hoffman.

Bara en tredjedel av Svenska Turistföreningens (STF) boenden är enkla att nå med buss, tåg eller båt. Det visar en ny nationell sammanställning som STF har gjort. ”Det måste bli enklare att köpa biljetter i den regionala kollektivtrafiken för den som turistar runt om i landet”, säger säger Maria Ros Hjelm, generalsekreterare och vd Svenska Turistföreningen.

Enligt en färsk sammanställning som STF har gjort påtalar 44 procent av STF:s knappt 250 boenden bristande möjligheter för gästerna att ta sig dit utan egen bil. I många regioner behöver den som är turist dessutom ladda ner en ny app om man vill resa med den lokala kollektivtrafiken som finns på resmålet.

– Våra medlemmar efterfrågar att det ska bli enklare att köpa biljetter i den regionala kollektivtrafiken när de turistar runtom i landet. Du ska inte behöva ladda ner en ny app med tillhörande betalningslösning bara för att du passerar en regiongräns, säger Maria Ros Hjelm.

STF riktar också stark kritik mot Trafikverket när det gäller tågtrafiken. Ett problem som enligt STF har förvärrats de senaste åren är att tågbiljetter släpps allt senare på grund av sent planerade banarbeten.

– Just nu släpps vissa tågbiljetter först veckan före avgång på grund av sent planerade banarbeten. En del gäster tvingas att avboka sin semester i sista sekunden. Den som vill resa klimatsmart måste få bättre förutsättningar att göra det, säger Maria Ros Hjelm.

STF:s enkät skickades den 26 april till 185 av STF:s boenden. 111 svar kom in. En av frågorna som ställdes var hur möjligheterna är att ta sig till respektive boende med kollektiva transportmedel. Så här svarade boendena på en femgradig skala där 1 = mycket dåligt och 5 = mycket bra.

1. 27%
2. 17%
3. 22%
4. 12%
5. 22%

Taggat som: ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)