Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Samtrans: Miljonstöd till företag som kör särskild kollektivtrafik

Samtrans Omsorgsresor inför ett unikt stöd för att hjälpa de företag som kör åt Samtrans. Foto: Samtrans Omsorgsresor.

Kraftigt höjda drivmedelspriser och en akut brist på förare gör att Nopbinaägda Samtrans Omsorgsresor nu inför ett stödpaket på tretton miljoner kronor för att hjälpa sina åkerier. ”Läget är akut och vi har inte råd att förlora åkerier och förare”, säger Tomas Hansson, vd för Samtrans Omsorgsresor och Nobina Care.

– Vi för dialoger med våra uppdragsgivare om hur Samtrans och våra partners ska kompenseras för de höga drivmedelspriserna. Men tiden är knapp, ska vi kunna tillhandahålla mobilitet för alla som har behov av särskild kollektivtrafik, har vi inte råd att förlora åkerier och förare. Det kommer i slutändan att drabba våra resenärer och deras rätt att delta i samhället på lika villkor, säger Tomas Hansson.

Samtrans kommer därför att genomföra historiskt kraftiga åtgärder som ger totalt 1tretton miljoner kronor till sina anslutna åkare. Stödpaketet innebär bland annat att Samtrans sänker sin avgift med 20 procent, från femton till tolv procent, på turbundna resor under augusti – december.

Utöver det betalar Samtrans ut extra bränslestöd i juni till samtliga fordon som varit aktiva under maj och höjer därtill ersättningen i flera turbundna avtal.

Till det kommer insatser som redan genomförs i form av tidigarelagd utbetalning varje månad (ändras från den 30 varje månad till den 25 varje månad), kvalitetsbonus (två miljoner kronor) och tidigare utbetalda bränslestöd på en miljon.

– Vi är nu måna om att dialogen med våra uppdragsgivare går framåt. Men eftersom läget är så pass akut måste vi agera skyndsamt för att stötta våra åkerier. Vår målsättning är att varje åkeripartner till Samtrans ska känna att det finns förutsättningar för att bedriva verksamhet på ett hållbart sätt. Vi hoppas att detta ska vara en hjälp för Samtrans partners att fortsätta leverera branschens högsta kvalitet, säger Tomas Hansson.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)