Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Utländska turister fortsatt färre

Visitas chefekonom Thomas Jakobsson: De utländska turisterna fortsätter att vara färre än innan pandemin. Foto: Visita.

Antalet gästnätter på svenska hotell kommer att vara fem procent lägre än sommaren 2019, den senaste sommaren utan pandemi. Det är de utländska gästerna som inte kommit tillbaka. Det visar en prognos från besöksnäringens organisation Visita.

Enligt prognosen kommer de svenska gästnätterna att vara tillbaka på samma nivå som före pandemin samtidigt som nästan var femte utländsk gästnatt kommer saknas (-18 %).

– Även om de utländska gästnätterna mer än dubbleras från förra året är det långt kvar till förpandemiska nivåer. Och återhämtningen går långsammare ju längre ifrån gästerna kommer, säger Thomas Jakobsson, chefekonom på Visita.

Gästerna på de svenska hotellen har ökat snabbt sedan restriktionerna försvann i februari. Under vissa perioder har de inhemska gästnätterna till och med varit fler än samma period före pandemin.

Den ökande oron som en följd av kriget i Ukraina, skenande inflation och höjda räntor håller tillbaka uppgången. Men det finns också en stor längtan efter upplevelser, konstaterar Visita.

– Det finns ett uppdämt behov av att gå på konsert, festivaler och andra upplevelser som i praktiken varit förbjuda under de senaste somrarna. Det lockar och ger ett uppsving till hela besöksnäringen, säger Thomas Jakobsson.

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)