Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

M Sverige: ”Bussförare minst dåliga”

Många fordonsförare kör för fort vid skolor. Minst dåligt sköter sig bussförarna enligt M Sverige. Foto: Ulo Maasing.

Nu börjar skolornas hösttermin, men många förare struntar i hastighetsbegränsningarna vid skolor. 49 procent av förarna höll för hög hastighet när M Sveriges lokalklubbar under försommaren kontrollerade hastigheten utanför 18 grundskolor på 16 orter över hela landet. Mätningarna genomfördes vid skoldagens början mellan klockan 07:30 och 08:30 under veckorna 20–22. ”Bussförarna var minst dåliga på att hålla hastighetsgränserna”, konstaterar M Sverige.

Under mätperioden genomförde M Sveriges lokalklubbar och avdelningar 3 943 fordonsobservationer utanför grundskolor. Sammanställningen visar att 50 procent av personbilarna och 54 procent av lastbilarna framfördes för snabbt. Minst dåliga på att hålla hastigheten var bussförarna, där 31 procent körde fört fort, medan hela 68 procent av alla taxichaufförer körde fortare än laglig maxhastighet. Högsta uppmätta hastighet var 81 km/h.

– Väghållarna, oftast kommunerna, måste se över trafikmiljön utanför skolorna. Det handlar om att fysiskt tvinga ned hastigheterna med hjälp av bland annat gupp, chikaner och falluckor. Gående bör också separeras från bilar så långt det är möjligt. Sådana åtgärder minskar risken för allvarliga olyckor, säger Tony Gunnarsson, sakkunnig trafiksäkerhet på Riksförbundet M Sverige.

Hastighetsbegränsningen följdes av:
50 % av personbilarna
32 % av taxibilarna
69 % av bussarna
46 % av lastbilarna
72 % av övriga fordon

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)