Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Tre gånger så många bussar över bron

Antalet bussar som passerar över Öresundsbron var under första halvåret mer än tre gånger så många som samma tid i fjol. Peter Brinch/Øresundsbron.

Trafiken över Öresundsbron ligger nu nära nivåerna från tiden innan pandemin. Under första halvåret i år var cirka 85 procent av brotrafiken tillbaka. Mot slutet av förta halvåret var över nio av tio passager tillbaka, jämfört med 2019. Antalet bussar som kör över bron har tredubblats jämfört med första halvåret förra året.

Det största lyftet i trafiken över bron står dansk fritidstrafik samt godstrafik för.

– Godstrafik slår rekord efter rekord och dansk fritidstrafik kom äntligen tillbaka på nivåerna före pandemin, säger Linus Eriksson, vd på Øresundsbron.

Under första halvåret i år passerade i genomsnitt 97 bussar om dagen över bron. Motsvarande siffra förra året var 29 – en ökning på närmare 235 procent. Bron dominerar också marknaden för resor över Öresund. Under perioden 1 april 2021 till 31 mars 2022 var Øresundsbrons marknadsandel 88,2 procent för bussar, 85,1 procent för personbilar och 58,7 procent för godstrafik med fordon längre än sex meter.

Pendlar- och företagskunder fortsatte att visa nya resmönster sedan pandemin. Många arbetsgivare ger anställda möjlighet att kombinera arbetsplatsen med hemmakontoret och begränsar såväl fysiska möten som resor, vilket ändrar resandefrekvensen för vissa pendlare och affärsresenärer.

Vid årets start låg pendlingstrafiken omkring 35-40 procent lägre jämfört med samma period 2019, men sedan restriktionerna slopades i mitten av februari har pendlingstrafiken ökat till en mer stabil nedgång på omkring 15 procent vid det andra kvartalets utgång.

Taggat som: ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)