Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Första donerade bussarna till Ukraina på väg

Tidigt på onsdagsmorgonen rullade de fem första skolbussarna iväg som finska Koiviston Auto har donerat till Ukraina. Foto: Koiviston Auto.

Behovet av bussar, inte minst skolbussar, är akut i Ukraina eftr det ryska överfallet på landet. Som vi tidigare rapporterat (klicka här) har det finska bussföretaget Koiviston Auto beslutat att donera minst femton begagnade, men ordentligt genomgångna bussar till det av kriget hårt prövade landet. Igår rullade de fem första bussarna iväg, körda av frivilliga förare.

Koiviston Auto är Finlands största bussföretag och tidigt på onsdaagsmorgonen lämnade de fem första bussarna Helsingfors på väg mot Tallinn och därifrån färd vidare till Ukraina via Lettland, Litauen och Polen. Ombord fanns också ett stort antal fältkök från det finska Röda Korset.

Varje buss bemannas under färden av två förare. Dessutom finns i konvojen två erfarna mekaniker. Bussarna ska användas som skolbussar i Ukraina.

– Det finns ett stort behov av skolbussar i landet eftersom mer än 2 800 utbildningsanstalter i landet enligt EU-kommissionen har skadats eller förstörts sedan Ryssland inledde sitt angrepp. Det gör att elever måste transporteras långa sträckor till de skolor som alltjämt är i bruk, skriver Koiviston Autos koncernchef Jyrki Vainionpää i en kommentar till avfärden för de första bussarna.

– Jag är också mycket stolt över de 230 medarbetare, tio procent av vår personalstyrka, som inom några dagar anmälde sig som frivilliga för att köra bussarna till Ukraina.

– Jag hoppas att vårt projekt inspirerar många europeiska bussföretag att donera och köra bussar till den ukrainska gränsen, skriver Jyrki Vainionpää.

Med donationen av skolbussar till Ukraina ansluter sig Koiviston Auto med stöd av sina ägare CapMan Infra till EU-kommissionens program Skolbussar till Ukraina som stöds av kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)