Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Oavsiktlig ”nolltaxa” i Jönköpings län

Ett av JLT:s Krösatåg. Foto: Ulo Maasing.

I Jönköpings län har en del resenärer de senaste åren kunnat resa gratis, helt oavsiktligt och utan att vet om det. Anledningen är att de biljettläsare som tågvärdarna på regionaltågen använder tappar internetuppkopplingen och då varken drar pengar eller resor från resenärens kort hos JLT, Jönköpings Länstrafik rapporterar Sveriges Radio P4 Jönköping.

– Det har aldrig fungerat riktigt någon gång med biljettläsarna, säger Christina Laage, tågvärd och huvudskyddsombud på SJ Götalandståg till P4 Jönköping.

På sträckor där det inte finns någon internettäckning signalerar ett blippljud att resenärens kort har lästs, men på skärmen står bara en cirkel och snurrar. Tågvärden kan inte se om det finns resor eller pengar på kortet.

JLT räknar med att man tappar mellan 50 000 och 100 000 kronor i månaden på att tågvärdarnas biljettläsare tappar internetuppkopplingen.

Problemet har funnits i två och ett halvt år, men nu är en uppdatering på gång som ska göra det möjligt för tågvärdarna att läsa av resenärernas kort, även där uppkopplingen fallerar.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)