Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nolltaxa på buss ska dämpa inflationen

Vid årsskiftet införs nolltaxa i kollektivtrafiken i Palma de Mallorca, likaså på en hel rad långa busslinjer i Spanien. Syftet är att dämpa inflationen och hjälpa människor i dyrtider. Foto: EMT Palma.

En hög inflation och dramatiskt höjda levnadskostnader präglar vardagen förmänniskor i hela Europa. Nu ska staden Palma de Mallorca bekämpa inflationen genom att införa nolltaxa på stadens bussar från den 1 januari. Staden blir därmed den största i Spanien med avgiftsfri kollektivtrafik. Samtidigt införs fria resor på en rad långväga busslinjer i Spanien.

Palma är huvudstad på Balearerna och har ungefär 300 000 invånare, kommunen har cirka 400 000 och hela storstadsområdet över en halv miljon invånare.

I september halverades biljettpriserna på stadsbussarna i Palma. Men sedan staden Palma nu har kommit överens med regionen som ställer upp med ett stöd på 20 miljoner euro (cirka 210 miljoner kronor) är det klart att nolltaxa införs på stadsbussarna vid nyår. Syftet är att underlätta ekonomiskt för familjer och samtidigt bekämpa inflationen.

Turister kommer dock inte att ha glädje av nolltaxan. För att kunna utnyttja nolltaxan måste man nämligen vara registrerad som bosatt i staden.

Redan i november blev det klart att nolltaxa också kommer att införas på regionbussar, tåg och den lilla tunnelbanan i Palma, även det från årsskiftet.

Det är inte bara staden Palma som inför fria bussresor den 1 januari. Samma dag införs också fria resor med regional och interregional busstrafik i Spanien. De fria bussresorna gäller på alla linjer som körs på en koncession från staten, totalt 42 linjer.

För att kunna utnyttja de fria bussresorna måste resenären ha ett periodkort eller en 10-, 20- eller 30-resorsbiljett. Dessutom krävs en deposition på 20 euro, knappt 220 kronor som man får tillbaka efter ett visst antal resor. Antalet har ännu inte specificerats.

Här kan också turister och andra besökare i landet utnyttja förmånen.

De fria resorna gäller under 2023 och även här är syftet att dämpa inflationen, samtidigt som människor stimuleras att resa mer kollektivt. Motsvarande fria resor med tåg införs också vid årsskiftet för korta och medellånga tågresor, upp till cirka 300 kilometer. När det gäller tågresorna infördes under hösten en 50-procentig rabatt som alltså blir 100-procentig från nyår.

Taggat som: , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

1 kommentar »

Trackbacks

  1. Tamsons stelaste ögonblick? – Läs vårt nyhetsbrev om nolltaxa! – Planka.nu

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)