Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Stark återhämtning för internationell turism

Prag. Den internationella turismen i Europa nådde under första kvartalet 90 procent av nivån före pandemin. Foto: Ulo Maasing.

Den internationella turismen i världen är på god väg att återhämta sig från nergången under pandemin. Globalt nådde den internationella turismen, mätt i antal ankomster, under det första kvartalet 80 procent av nivån från 2019, året innan pandemin. I Europa var återhämtningen starkare och nådde 90 procent av nivån innan pandemin. Det framgår av färska siffror från Världsturism-organisationen UNWTO.

Under det första kvartalet i år gjordes det i världen 235 miljoner internationella turistresor, bedömer UNWTO. Det är dubbelt så många som under det första kvartalet 2022.

Starkast har tillväxten varit i Mellanöstern med 15 procent fler ankomster är första kvartalet 2019. Europa nådde 90 procent av nivån före pandemin, Afrika 88 procent, Nord- och Sydamerika cirka 85 procent. Svagast var återhämtningen i Asien och Stilla Havsområdet där den internationella turismen det första kvartalet i år endast nådde 54 procent av den nivå som gällde första kvartalet 2019.

Bilden varierar dessutom inom världsdelarna I medelhavsområdet och Nordafrika är den internationella turismen nu tillbaka på 2019 års nivå och i Västeuropa, Nordeuropa, Centralamerika och Karibien nästan uppe på samma nivå.

UNWTO pekar också på att återhämtningen inte saknar utmaningar. Det globala ekonomiska läget med hög inflation och höga oljepriser gör transporter och boende dyrare. Därför väntas turisterna i allt högre grad söka resor där de känner att de får valuta för sina pengar, likaså att välja resor närmare där de bor istället för långresor.

UNWTO lyfter också fram det ryska angreppet på Ukraina och andra ökade geopolitiska spänningar som risker för turistnäringen.

Taggat som: ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)