Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Stockholm sparkar hyrcykelföretag

Sparkas ut av Stockholms stad.

Stockholms stad häver sitt avtal med hyrcykelföretaget Stockholm eBikes som i sin tur ingår i CityBike Global. Staden motiverar beslutet med att företaget har begått upprepade avtalsbrott. Sedan flera veckor har samtliga cyklar tagits ur trafik av säkerhetsskäl sedan ramen brustit under färd på en cykel och en person skadats.

Det nya lånecykelsystemet debuterade i begränsad skala på Stockholms gator i maj 2022. Dåvarande vd:n för CityBike Global och chefen för Stockholm eBikes, Daniel Mohlin, beskrev då invigningen som ”årets händelse inom svensk kollektivtrafik”.

Tomt på e-bikestationerna i Stockholm sedan början av maj där alla cyklar drogs in av säkerhetsskäl. Foto: Ulo Maasing.

Men redan från början tornade problemen upp sig. Enligt planen skulle systemet omfatta 5 150 elcyklar och 120 ellådcyklar fördelade på 300 stationer i Stockholms samtliga stadsdelar. Så många cyklar kom aldrig ut i trafik. Problemen avlöste varandra. Appar strulade, cyklarna krånglade, användare klagade över att cyklarna inte gick att hitta där de skulle vara och att de var för få.

I december förra året plockades samtliga cyklar bort från gatorna sedan användare drabbats av batteribränder. I början av maj var det dags igen. Svetsningen i ramen brast på flera cyklar och en person tvingades söka sjukhusvård sedan hans cykel bokstavligt talat gott i två delar under färd.

Samtidigt har en rättslig strid om mångmiljonviten pågått.

Och nu har alltså Stockholms stad fått nog. Till Dagens Nyheter säger trafikborgarrådet Lars Strömgren (MP) att avtalet med Stockholm eBikes sägs upp på grund av en ”aldrig sinande ström av problem”.

Avtalet har värderats till 400 miljoner kronor över en sjuårsperiod.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)