Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Temapark om bussar på transportmässa

IAA-mässan i Hannover ska satsa mer än senast på buss. Foto: Ulo Maasing.

Den stora transportmässan IAA Transportation i Hannover satsar i år på att ge bussen en starkare och synligare ställning. Senast IAA Transportation ägde rum, 2022, hade bussarna en relativt tillbakadragen ställning på mässan – betydligt mindre än på föregångaren IAA Nutzfahrzeuge som redan innan pandemin av många i bussbranschen kritiserades för att vara en utpräglad lastbilsmässa med en alltför liten satsning på buss. I år satsar IAA på att skapa en temapark om bussar.

– Vi planerar ett eget område som en del av mässan, speciellt för bussbranschen. Där ska förutom de senaste produkterna även finnas prov på laddlösningar och autonom körning. Lösningar för hållbar och digital mobilitet i städer kan på så vis visas och testas av besökare och utställare i en unik miljö, säger Jürgen Mindel, vd för den tyska fordonsindustrins branschorganisation VDA som är en av mässarrangörerna.

Temaparken ska fylla en av de stora mässhallarna på Hannovermässan. Där ska olika aspekter av en stad presenteras. Besökarna får möjlighet till provkörningar, likaså att direkt testa olika lösningar för framtidens stad. Det kan exempelvis vara parkering och grönområden, bussinredningar, mobilitetsnav med mera.

Flera tyska städer satsar på mobilitetsnav, som här Berlin med sitt koncept Jelbi. Där finns kollektivtrafik, elcyklar, bildelningsbilar och andra färdmedel samlade för att erbjuda en komplett mobilitetslösning i staden. Foto: Ulo Maasing.

Just mobilitetsnav är för övrigt något som flera tyska städer satsar stort på. Ett exempel är Berlin som med sitt koncept Jelbi etablerar allt fler knutpunkter där resenärer inom några tiotal meter kan byta mellan kollektivtrafik, elcyklar, bildelningsbilar med mer.

Ett särskilt ”busscampus” planeras också för kunskapsutbyte och diskussioner. Där ska företag och andra besökare kunna få del av goda exempel inom olika områden- Ämnena sträcker sig från kraft- och drivmedelsförsörjning, stödsystem för förare, finansieringsfrågor, eftermarknad, konvertering av depåer med mera.

IAA Transportation äger rum i Hannover den 17 – 22 september. Till skilland från 2022 ligger inte mässan parallellt med Innotrans i Berlin som äger rum den 24 – 27 september. Innotrans är en gigantisk mässa, i första hand inriktad på spårtrafik. Men mässan har också en bussdel, främst inriktad på el- och bränslecellsbussar.

Redan den 24 – 24 april hålls i Berlin den rätt lilla, men mycket framtids- och innovationsinriktade bussmässan Bus2Bus.

Taggat som: , , , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)