Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

KONTAKT – internationella elbussnyheter i urval

En av de trådbussar som går i trafik i Tallinn idag. Staden planerar nu en storsatsning på trådbussar. Foto: Ulo Maasing.

Vi ger er ett axplock elbussnyheter från andra länder, främst i Europa men ibland även med utblick till andra världsdelar. Denna gång: Fler trådbussar till Tallinn; Tjeckisk stad köper trådbussar; Fler elektriska dubbeldäckare till London.

Estland: Estlands huvudstad Tallinn gör en rejäl satsning på trådbussar. Stadens ledning har beslutat att köpa 40 trådbussr som också kan köra på batteri där det saknas luftledning. Dessutom ska kontaktledningsnätet uppgraderas, rapporterar det estniska radioföretaget ERR.

För 24 år sedan avvecklades många av trådbusslinjerna i staden och ersattes med dieselbussar. Men nu planerar Tallinn att återstarta samtliga de nio trådbusslinjer som fanns i staden vid milennieskifet. Av dessa finns idag fyra kvar.

För fyra år sedan planerade staden att avveckla även dessa fyra linjer, men sedan dess har man tänkt om. Anledningen är ekonomisk. Det blir helt enkelt billigare att satsa på trådbussar än att ställa om hela stadens bussflotta till batterielektriska bussar fram till 2035 då kollektivtrafiken i staden ska vara emissionsfri.

Nu planerar Tallinn att köpa 22 18-meters trådledbussar och 18 tolvmetersbussar. De första bussarna ska levereras i slutet av nästa år och huvuddelen av dem inom tre – fem år. Senast Tallinn köpte trådbussar var för tio år sedan. Idag finns 45 trådbussar i staden.

Tjeckiska Škoda har fått en beställning på 35 trådbussar. Foto: Škoda .

Tjeckien: Den tjeckiska staden České Budějovice investerar också i trådbussar. Företaget har beställt 35 nya Škoda 33Tr trådbussar till ett värde av drygt 28,5 miljoner euro, cirka 322 miljoner kronor.

De första fjorton bussarna ska levereras under första halvåret 2025 och leveranserna ska vara avslutade i mitten av 2026.

Idag finns 57 trådbussar i trafik i České Budějovice. De nya bussarna ska också ha batterier som ger dem en räckvidd på minst tolv kilometer utan luftledning.

Arriva i London köper ytterligare 87 batteribussar från Wrightbus. Foto: Wrightbus.

Storbritannien: Den nordirländska busstillverkaren Wrightbus har fått en beställning på 87 nya batterielektriska bussar till Arriva i London.

Elva av bussarna är enplansbussar, de övriga dubbeldäckare. De första bussarna levereras redan i juli i år.

Ordern är en uppföljning på en tidigare order om 34 elbussar från Wrightbus till Arriva i London. Den ordern las sent i höstas och föregicks av en order på 50 bussar som redan är i trafik.

Taggat som: , , , , , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)