Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

AI skapar möjligheter för bussresebranschen

Läraren och författaren Thomas Edwall tipsade bussresebranschen om hur de kan använda AI. Foto: Paula Isaksson.

Vad kan artificiell intelligens, AI, göra för bussresebranschen? En hel del visade det sig när läraren och författaren Thomas Edwall berättade om tekniken på RK:s TUR. ”Det är ett fantastiskt verktyg för att skapa inspirerande annonstexter”, förklarade han.

Av Paula Isaksson

Thomas Edwall är högstadielärare i SO-ämnen på Torslandaskolan i Göteborg. På en vanlig lektion för ett par år sedan fick han som en uppenbarelse när han plötsligt insåg vilka möjligheter som AI erbjuder. Tillsammans med en kollega skrev han en bok om AI för lärare, men som vem som helst kan läsa för att lära sig mer om verktyget.

– Jag får ibland frågan om hur jag hinner vara lärare samtidigt som jag skriver bok, föreläser och har två barn. Men jag använder AI som ett verktyg i många av mina arbetsuppgifter och det gör att jag sparar massor av tid.

Den vanligaste tjänsten inom AI heter ChatGPT och har utvecklats av Open AI som är ett ledande företag inom artificiell intelligens. Enligt Thomas Edwall används tjänsten dagligen av 100 miljoner människor.

– Så det är lika bra att hoppa på tåget och lära sig det här. Vi står inför ett paradigmskifte, eller som Bill Gates säger ”ChatGPT will change the world”.

Redan idag används AI i många olika branscher, till exempel inom sjukvården för tolkning av röntgenbilder. Men även bussresebranschen kan dra nytta av tjänsten. För att visa hur skriver Thomas Edwall in en kort text i ChatGPT där han ber om en engagerande annonstext för en resa med Hurtigruten. Texten ska publiceras i ett reseprogram. Blixtsnabbt kommer det upp en lång och säljande text som inkluderar allt från majestätiska fjordar och norrsken till mäktiga berg, krispig luft och gastronomiska upplevelser. Texten avslutas med en uppmaning till läsaren om att boka en resa redan nu och inte glömma kameran hemma.

– Texterna blir inte alltid hundra procent rätt men det går väldigt mycket fortare att skriva när man har en AI-skiss att utgå ifrån, säger han.

Dessutom kan tjänsten direktöversätta texten till världens alla språk och även generera bilder.

– I och med att det här är AI-generade bilder finns det ingen som äger dem utan du kan använda dem hur du vill.

Thomas Edwall tipsar också om att använda AI för att generera texter till sociala medier. Det går både att tala om hur långt inlägget ska vara och var det ska publiceras.

ChatGPT finns dels i en gratisversion, dels som betaltjänst. Det är lätt att skaffa ett konto och användarvänligt, försäkrar Thomas Edwall och berättar om ytterligare en möjlighet med som tekniken ger – att programmera turistguider för olika resmål, till exempel en GPT Hurtigruten, som resenärerna kan ha i mobilen.

– Det här kommer sannolikt bli en stor marknad. En annan funktion som kan påverka er bransch är att man kan använda AI till frågesporter i realtid som era kunder kan roa sig med i bussen.

Möjligheterna verkar med andra ord vara obegränsade.

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)