Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Guldbussen till Vikingbuss och hederspris till 100-åriga Tjörnarpsbuss

Årets Guldbussen gick till Linköpingsbaserade Vikingbuss och Stefan och Kerstin Wernholm. Foto: Paula Isaksson.

Guldbussen som delades ut på RK:s Tur under torsdagen gick i år till Vikingbuss. Hederspristagare blev Tjörnarpsbuss som har funnits i branschen i inte mindre än 100 år.

Av Paula Isaksson

Årligen delar RK Travel Group ut priset Guldbussen för att lyfta turistbussbranschen. I år gick priset till Vikingbuss som drivs av Stefan och Kerstin Wernholm sedan 2010. Som då köpte företaget efter att ha jobbat där i nästan tio år. Idag är Vikingbuss Östergötlands största researrangör, trots att företaget tvingades i konkurs under pandemin.

Bussmagasinet fångade paret i vimlet efter prisutdelningen.

– Det känns fantastiskt att få det här priset. Det här är ju en bransch som har det ganska tufft så det känns härligt med uppskattning och credit för det vi gör. Det har bara rullat sedan vi köpte företaget förutom under pandemin. Men vi har fått revansch och jobbat stenhårt för det. Även om vi jobbar 24/7 är det väldigt roligt, man lever ju i det, det blir en livsstil!

Tre generationer Tjörnarpsbuss tog emot Guldbussens hederspris: Mikael Molly Marianne och Wiggo Nilsson. Foto: Paula Isaksson.

Förutom Guldbussen delade RK ut Guldbussens hederspris till Tjörnarpsbuss som är ett av branschens äldsta bolag, 100 år i år. Priset togs emot av Mikael Nilsson som är tredje generationen i företaget. Med på scenen var också Mikaels mamma Marianne som övertog verksamheten med sin man Stig på 60-talet. Då ingick både bussar, taxi och åkeri i verksamheten. När Mikael klev in på 80-talet startade han Tjörnarpsbuss programresor.

Bussmagasinet lyckades även få en kommentar från honom.

– Vi väldigt stolta över att ha funnits så här länge och det beror på att vi har haft en fantastisk personal och återkommande gäster. Det är egentligen grunden för att man ska kunna växa, att nöjda gäster kommer tillbaka. Att vara ett familjeföretag är en ynnest, sedan får jag se ifall nästa generation vill ta över.

Så här lyder en del av motiveringen för Guldbussen:

”Vikingbuss är alltid nyfikna och positiva till nya satsningar och produkter. Ett par exempel på det är större benutrymme (48 stolar i stället för 59) som man kallar Viking Class och att man framgångsrikt samarbetar med Resemakar´n gällande gemensamma programresor. Vikingbuss är också ett företag där man jobbar när det behövs och inte skiljer på dag och natt. När en 7-dagars kryssning blev inställd med två veckors varsel i somras ringdes 43 gäster upp direkt – och alla accepterade att i stället resa ett par dagar tidigare. Att alltid agera snabbt och möjlighetsdrivet och att ha byggt hög kundlojalitet gör Vikingbuss värda Guldbussen 2023.”

Så här lyder en del av motiveringen för Guldbussens hederspris:


”Det familjära har alltid kännetecknat Tjörnarpsbuss. Sambon, Marie är reseledare och ansvarar för programresorna. Syster Ingela är delägare och har arbetat aktivt under många år, Ingelas man Mats är en uppskattad chaufför. Mamma Marianne var tidigare ekonomichef, men basar numera över stekpannan och förser personalen med näringsrik kost. Det familjära har även genomsyrat noggrannheten vid anställning av personal, såväl reseledare, chaufförer och till kontoret. Tjörnarpsbuss står för en genuin tradition av långvarigt familjeföretagande i branschen som vi hoppas kommer leva kvar länge och tilldelas därför Guldbussens hederspris 2023. Nu kör vi 100 år till!”

Taggat som: , , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)