Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Rekordresultat för Daimler Truck

Daimler Trucks koncernchef Martin Daum kunde på fredagen presentera ett rekordresultat för företaget. Foto: Daimler Truck.

Daimler Truck, där Daimler Buses ingår, redovisar ett rekordresultat för 2023. Företaget räknar också med ett bra 2024. På fredagsmorgonen presenterade Daimler Truck sitt bokslut för det gångna året. Bland annat förbättrades det justerade rörelseresultatet med 39 procent jämfört med året innan och landade på 5489 miljoner euro (cirka 61,5 miljarder kronor). För bussverksamheten ökade rörelseresultatet dramatiskt. 25 000 anställda vid Daimler Truck i Tyskland får som belöning en bonus på 7 000 euro (78 000 kronor) var.

Daimler Trucks omsättning ökade i fjol med tio procent till 55,9 miljarder euro (626 miljarder kronor).

– 2023 var ett rekordår med ett enastående finansiellt resultat. Vi nådde ett rörelseresultat på 5,5 miljarder euro och en rörelsemarginal på nästan tio procent. Det betyder att vi ligger nära vårt mål för 2025, kommenterar Daimler Trucks koncernchef Martin Daum.

Rekordresultatet innebär att Daimler Truck 2023 fick betydligt bättre betalt för sina produkter än året innan. Antalet sålda enheter för hela Daimler Truck ökade med en procent, samtidigt som omsättningen ökade med tio procent och rörelseresultatet med 39 procent.

Totalt sålde Daimler Truck 526 053 enheter under fjolåret.

Bussverksamheten i Daimler Truck förbättrade sitt rörelseresultat dramatiskt. Foto: Ulo Maasing.

Bussar
Daimler Buses, med Setra och Mercedes-Benz, är småttingen i koncernen med 26 168 sålda enheter i fjol, en ökning med nio procent från 2022.

Omsättningen för bussarna ökade med 24 procent till 4,6 miljarder euro medan det justerade rörelseresultatet ökade med dramatiska 1 388 procent till 214 miljoner euro, cirka 2,4 miljarder kronor.

Daimler förklarar den starka försäljningsökningen för bussarna med en återhämtning på turistbussmarknaden i Europa. I EU30-länderna ökade försäljningen av bussar med 26 procent.

Daimler Truck räknar med att resultatet även i år kommer att ligga på samma nivå som 2023.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)