Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Stort minus för VR:s kollektivtrafik

VR Stadstrafik kör bland annat busstrafiken i Helsingborg. Foto: Janne Svensson.

VR Stadstrafik, som svarar för finska VR Groups busstrafik, pendeltåg och spårvägstrafik i Sverige och Finland redovisar ett negativt rörelseresultat på 340 miljoner kronor för år 2023. Det framgår av VR-koncernens årsredovisning som presenterades på tisdagen.

VR etablerade sig på den svenska marknaden när företaget i juli 2022 tog över Arriva Sverige. VR Group, där VR Stadstrafik ingår, är de finska statsjärnvägarna.

I Sverige kör VR busstrafik i Storstockholm, Helsingborg och Kristianstad samt lokalbanor och pendeltåg på flera håll.

I Finland kör VR Stadstrafik pendeltåg och spårväg på flera håll. I företaget ingår även det stora finska bussföretaget Pohjolan Liikenne.

Förvärvet av Arriva Sverige har bidragit till att VR Stadstrafik ökade sin omsättning kraftigt, från 359 miljoner euro (4,1 miljarder kronor) år 2022 till 466 miljoner euro (5,3 miljarder kronor) 2023. Men samtidigt försämrades rörelseresultatet från 26,2 till 29,9 miljoner euro (340 miljoner kronor).

– Det försämrade resultatet berodde på förvärvet i Sverige, höga kostnadsökningar och kostnader för att integrera verksamheten i Sverige. Det svaga resultatet för VR Stadstrafik påverkades också av dålig lönsamhet i långtidsavtal som tecknades innan pandemin, skriver VR i sin årsredovisning.

VR Group som helhet omsatte i fjol, godstrafiken inräknad, 1 224 miljoner euro och redovisar ett rörelseresultat på 59,9 miljoner euro (681 miljoner kronor).

Taggat som: , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)