Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Stark start på året för Scania

Scanias leveranser av bussar i bland annat Latinamerika ökade starkt under första kvartalet. Bilden: En Scania/Marcopolo på brasilianska vägar. Foto: Scania.

Fordonsjätten Scania hade en stark start på året enligt företagets delårsrapport som presenterades på fredagsmorgonen. Orderingången på bussar ökade med åtta procent jämfört med samma tid förra året medan orderingången på lastbilar ökade med sju procent. Leveranserna ökade med nio procent för bussar och 17 procent när det gäller lastbilar. Totalt omsatte Scania 55,1 miljarder under det första kvartalet mot 45,8 miljarder i fjol. Rörelseresultatet blev 7,6 miljarder.

– Övergången till Scanias uppdaterade affärsmodell för bussar, där vi erbjuder helhetslösningar i samarbete med externa karossörer, går bra. Efterfrågan är fortsatt positiv och under första kvartalet ökade den totala orderingången för bussar med 8 procent, främst driven av europeiska marknader, skriver Scanias vd och koncernchef Christian Levin i kvartalsrapporten.

Han beskriver starten på året som ”enastående stark” med ökade leveranser, stark försäljning, rekordhögt resultat och växande marknadsandelar.

Den ökade bussförsäljningen berodde främst på en ökad efterfrågan i Europa, medan leveransökningen främst ägde rum i Latinamerika, Asien och Oceanien. I Europa ökade beställningarna av Scaniabussar med hela 57 procent, i Afrika och Oceanien lika mycket. I Europa ökade den totala bussmarknaden med 12,5 procent jämfört med förra året. Scanias marknadsandel i Europa uppgick till 3,8 procent , en liten minskning från i fjol.

Scania fick också bättre betalt för bussarna än samma tid förra året. Nettoomsättningen för bussarna ökade med 34 procent till 2,1 miljarder kronor.

Totalt fick Scania under kvartalet order på 1 244 bussar mot 11 147 samma tid i fjol. Antalet levererade Scaniabussar var 1 108 mot 1 015.

Lastbilarna dominerar naturligtvis i Scanias verksamhet. Under första kvartalet sålde Scania 20 171 lastbilar, varav 133 emissionsfria. Samtidigt levererade Scania 26 496 lastbilar. Omsättningen för lastbilarna uppgick till 37,6 miljarder kronor.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)