Det krävs fler åtgärder för att skapa en ännu bättre kollektivtrafik. Inför en färdmedelsneutral skattereduktion, prioritera kollektivtrafiken i städerna och ta bort förmånsbeskattningen på periodkort i kollektivtrafiken. Det skriver företrädare för Svensk Kollektivtrafik, Sveriges Bussföretag och Tågföretagen i en debattartikel i Altinget.
Bakgrunden är den granskning som OECD, Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, har gjort av Sveriges arbete för att nå klimatmålen. Granskningen framhåller bland annat att kollektivtrafiken kan utgöra ett effektivt verktyg för att minska utsläppen från kollektivtrafiken.
– Instämmer, skriver Svensk Kollektivtrafiks vd Johan Wadman, Sveriges Bussföretags branschchef Anna Grönlund och Tågföretagens förbundsdirektör Pierre Sandberg i debattartikeln.
De lyfter bland annat fram att OECD:s rapport påpekar att riksdagen valde att backa från förslaget om ett färdmedelsneutralt reseavdrag. Avdraget hade skapat ekonomiska incitament för ett ökat kollektivt resande. Dessutom har stadsmiljöavtalen för att främja hållbara stadsmiljöer fasats ut, skriver de tre branschföreträdarna.
– För att nå branschens mål att fyra av tio motoriserade resor ska vara kollektiva till 2030 behövs åtgärder för att göra kollektivtrafiken ännu mer attraktiv, skriver Wadman, Grönlund och Sandberg.
De pekar på tre åtgärder som skulle minska utsläppen av växthusgaser:
Ta bort förmånsbeskattningen på periodkort i kollektivtrafiken, för att ge både arbetsgivare och anställda incitament att välja att resa klimatsmart tillsammans; Införa en färdmedelsneutral skattereduktion samt att prioritera kollektivtrafiken i städerna genom att bland annat anlägga busskörfält och signalprioritera kollektivtrafiken.
Lämna ett svar