
Anders Gimströmer, Leja Touring: Turistbusschaufförernas vardag är att köra runt, runt, runt i jakten på öparkering.
Problemen med framkomlighet och bristen på parkeringsplatser för turist- och beställningstrafiken i Göteborg leder till merkostnader och uteblivna intäkter på upp till 100 miljoner kronor per år. För att visa på dagens utmaningar och diskutera framtidens lösningar tog Sveriges Bussföretag under onsdagen med sig politiker och intressenter i besöksnäringen på en bussrundtur i centrala Göteborg.
Av Paula Isaksson (text och foto)
Sedan flera år är Göteborg som en enda stor byggarbetsplats. Den underjordiska tågtunneln Västlänken har vänt upp och ner på centrum, samtidigt som nya kontors- och bostadshus är under uppförande på flera håll i staden. Det ställer till det rejält för turistbussarna, vilket tydligt framkom under torsdagens rundtur som innehöll flera svåra svängar och hopplöst trånga infarter till hotell och museer..
– Det här är turistbusschaufförernas vardag och de är förtvivlade eftersom de vet inte hur det ser ut från dag till dag på olika platser. De är också ont om parkeringsytor så de tvingas köra runt och runt i stan i jakt på en plats där de kan ställa bussen, förklarade Anders Gimströmer från Leja Touring som ledde rundturen.
Bussturen, som arrangerades av Sveriges Bussföretag, samlade flera ledande politiker från Göteborgs Stad, Göteborgsregionen (GR) och Västra Götalandsregionen. Med fanns också representanter för besöksnäringen och bussföretag.
På dialogmötet som ägde rum efter bussfärden genom centrala Göteborg presenterades en studie om turistbussens betydelse och framkomlighet i Göteborg. Enligt Manfred Bergquist på EY (Ernst & Young) som har gjort studien på uppdrag av Sveriges Bussföretag transporteras cirka 1,8 miljoner resenärer om året med beställningstrafik i Göteborg.
– Beställningstrafiken i Göteborg omsätter cirka 250 miljoner kronor per år och spelar en viktig roll I Göteborgs besöksnäring. Men i vår studie har vi kommit fram till att de totala värdeförlusterna på grund av bristande framkomlighet uppgår till nästan 100 miljoner kronor per år, sa han.
Värdeförlusterna handlar om tidsförluster för resenärerna, merkostnader för bussbranschen och uteblivna intäkter för näringslivet. På sikt kanske framkomlighetsproblemen också gör att resenärerna väljer bort Göteborg för andra resmål, spekulerade Manfred Bergquist.
Färre bussparkeringar
Ett annat problem för turistbussarna är bristen på parkeringsplatser. De senaste fem åren har bussparkeringarna i Göteborg minskat med sex procent, sammanlagt 170 meter.
– I avvägningar mellan olika trafikslag riskerar beställningstrafiken att försvinna. Det är negativt på många sätt att bussar ska behöva köra runt och leta parkeringsplatser för det ökar både trängseln och utsläppen. Så det får vi titta på, besöksnäringen är jätteviktig för Göteborg så därför är det viktigt att vi har en dialog och att beställningstrafikens perspektiv kommer med in, sa Roshan Yigit, (S), ledamot i Göteborgs Stads stadsmiljönämnd.
En av konsekvenserna som bristen på uppställningsplatser för med sig är att förarna får svårt att hålla kör- och vilotiderna. Bland torsdagens deltagare var det många som inte kände till reglerna och förvånades över de höga vitena som utgår när företagen inte håller sig till dem.
I EY:s rapport ingår en rad olika förbättringsförslag som är framtagna tillsammans med branschen. Förutom att antalet kort- och långtidsparkeringar behöver utökas vill beställningstrafiken också få tillgång till kollektivtrafikkörfälten. Bijan Zainali, (S) ordförande i Västtrafik och Svensk Kollektivtrafik kommenterade det så här:
– Framkomligheten i staden och vem som ska ha tillträde till gaturummet blir väldigt snabbt en politisk fråga där man behöver ställa olika trafikslag mot varandra. Vi jobbar jättemycket med framkomligheten för den allmänna kollektivtrafiken, för den måste ha en större omsättning. Men grundproblemet är ju detsamma om man pratar om allmän eller kommersiell kollektivtrafik, ytterst handlar det om att förbättra förutsättningarna oavsett form. Det tror jag är en fråga som vi behöver jobba mer och tillsammans med, så att både den kommersiella och vanliga trafiken fungerar.
Miljözon
En annan fråga som kom upp på torsdagens dialogmöte var miljözon klass 3. Klassningen innebär att bara elfordon och gasfordon får köra i zonen. Än så länge har åtgärden inte införts någonstans i Sverige, men är under het diskussion i Stockholm.
– Om man ska köpa en elbuss för turisttrafik i dagsläget finns det bara kinesiska fordon att tillgå. Det regelverk som man vill införa i Stockholm har inte stämts av, man har inte kollat vad som finns på marknaden eller haft en dialog med näringen utan kört på trots kraftiga protester. Vi fasar för att det här regelverket även ska införas i Göteborg, förklarade Anna Grönlund, branschchef och vice vd Sveriges Bussföretag.
Enligt Karin Pleijel (MP) ordförande i Göteborgs Stads stadsmiljönämnd, planerar Göteborg ett pilotprojekt med en miljözon klass 3, som bara ska gälla för lätta och tunga lastbilar.
– I den omställning som vi är med om kan man antingen ställa väldigt höga krav som ingen kan uppfylla och som kraschar marknader, eller i dialog ta reda på vilka krav som faktiskt leder till det mål som vi vill nå. Därför vill vi göra en pilot med miljözon 3 riktat mot lätta och tunga lastbilar där vi vet att det finns alternativa produkter. Men på sikt vill vi ha en utsläppsfri miljö för göteborgarna, med miljözon 3 fullt ut, avslutade hon.
– Att förbättra framkomligheten skulle gynna alla trafikanter i Göteborg men vi kan nu också visa på att den samhällsekonomiska förlusten för den dåliga framkomligheten är väldigt stor. 100 miljoner kronor årligen är inga småpengar att gå miste om för staden, säger Christer Pettersson, vd på BivAB och regional representant för Sveriges Bussföretag avdelning Västra Sverige.
Rapporten lyfter åtta konkreta åtgärdsförslag. Bland annat efterfrågas fler bussparkeringar, säkra på- och avstigningsplatser, bättre tillgång till kollektivtrafikfält och minskad biltrafik kring besöksmål. Även förbättrad trafik- och parkeringsinformation samt tidig involvering av bussbranschen i stadsplanering, föreslås.
Lämna ett svar