Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Scania in på indisk bussmarknad med ny bussmodell

Scania Metrolink lanseras nu på den indiska bussmarknaden. Foto: Scania.

Scania börjar nu att sälja bussar på den väldiga indiska marknaden. När Busworld India i Mumbai slår upp portarna den 1 februari lanseras Scania Metrolink, som är en helt ny serie bussar för linje- och turisttrafik. Bussar för den indiska marknaden kommer att tillverkas vid Scanias industriella anläggning i Bengaluru.

Metrolink finns i tre längder, 12, 13,7 och 14,5 meter. Det här är 12-metersversionen. Foto: Scania.

Metrolink kommer att lanseras i tre längder, 12, 13,7 och 14,5 meter.

De första bussarna är planerade att levereras i mitten av det här året.  Produktionen av kompletta bussar vid fabriken i Bengaluru (Bangalore) påbörjas nästa år.

12-metersversionen är tvåaxlig, har plats för 45 passagerare och är utrustad med Scanias 9-liters, Euro 3-motor på 310 hästkrafter.

13,7-metersversionen är treaxlig med 49 stolar som kan lutas kraftigt och ger resenären möjlighet att sova bekvämt (semisovstolar)  eller 53 konventionella stolar. Bussen har Scanias Euro 3-motor på 360 hästkrafter. Liksom de övriga versionerna har den Scanias Opticruise växellåda.

Den största versionen på 14,5 meter är även den treaxlig har 52 semisovstolar eller 57 mer konventionella stolar. Motorn är Scanias 13-liters Euro 3-motor på 410 hästkrafter.

Till en början lanseras Metrolink endast på den indiska marknaden, men Scania uppger att man på sikt kommer att lansera modellen globalt.

Scanias etablering på den indiska marknaden inleddes 2007 med försäljning av lastbilar för gruvindustrin i samarbete med Larsen & Toubro. Under 2011 bildade Scania eget bolag i Indien i syfte att öka närvaro i andra fordonssegment. I slutet av 2012 lanserades en serie lastbilar för tunga vägtransporter.

Under 2012 startade även byggandet av en industriell anläggning – Scania Regional Product Centre – i ett industriområde cirka 40 km öster om delstaten Karnatakas huvudstad Bengaluru. Totalt kommer cirka 300 miljoner kronor att investeras i anläggningen, som även blir centrum för bolagets affärsverksamhet i lndien.

Den industriella verksamheten kommer att bestå av slutmontering av lastbils- och busschassier samt påbyggnad och utrustning av kompletta fordon. På samma tomt uppförs även huvudkontoret för Scanias indiska bolag med tillhörande serviceverkstad samt ett centrallager för reservdelar.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)