Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Hård kritik om SMS-betalningar från resenärsorganisation

Resenärsforum riktar hård kritik mot hur de ansvariga för kollektivtrafiken i landet har hanterat frågan om SMS-biljetter. Foto: Ulo Maasing.

Resenärsforum, som är en organisation för kollektivtrafikresenärer, riktar nu hård kritik mot det sätt som de ändrade rutinerna för SMS-biljetter har genomförts på. Kaos väntar på fredagen, när de nya reglerna börjar gälla, varnar Resenärsforum. Organisationen talar om dålig och felinritad information och bristen på samordning bland de ansvariga för kollektivtrafiken.

– Den sista veckan har information synts om att sms-resenärer måste registrera sig för att man ska få köpa sms-biljetter och att man måste ringa ett nytt nummer fr o m fredagen den 1 februari.

– Annonser om det nya betalningssättet har endast spritts där de når de dagliga resenärerna, som mestadels reser på periodbiljetter. Alla sällanresenärer, som utgör en mycket stor del av alla resor, har inte fått någon information alls, trots att det är de som borde vara den viktigaste målgruppen för information om det nya köpsystemet, skriver organisationens ordförande Gunnel Färm och dess generalsekreterare Kurt Hultgren i ett pressmeddelande.

Där riktar man hård kritik mot de ansvariga för kollektivtafiken.

– Det finns ingen samlad plan från Svensk Kollektivtrafik eller från någon annan institution för att nå en gemensam lösning för betalningarna ombord på bussarna i Sverige.

– I själva verket har olika regionala kollektivtrafikmyndigheter låtit alla regionala trafikaktörer hitta på sina egna lösningar. Det innebär att en resenär som är registrerad i Göteborg inte kan använda sin mobilbetalning i Stockholm och tvärtom, och likadant är problemen för motsvarande sätt för andra län.

– Det är synnerligen olyckligt att den del av betalningssystemet som hittills åtminstone fungerat för dem som inte får betala med kontanter nu kommer att saboteras genom en metod som är otillräckligt presenterad, icke-kompatibel och som leder till ytterligare krångel vid biljettköp för kollektivresenärerna. Och det är särskilt beklagligt att varken trafikföretagen eller deras organisationer tycks ha funderat på hur resenärerna ska reagera, skriver Färm och Hultgren.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)