Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Gammal svensk-norsk busstrafik återuppstår

Nu åter nåbart med buss från Västerbotten. Foto: Sandines/Creative Commons.

Samtidigt som den så kallade Silverexpressen mellan Skellefteå och Bodö hotas av nerläggning återuppstår en annan norsk-svensk busslinje. Från och med torsdagen återuppstår nämligen busstrafiken på E12 (Blå Vägen) mellan Tärnaby och Mo i Rana som ett resultat av ett gränsöverskridande samarbete. Busslinjen upphörde 2011 men trycket på att återuppta trafiken har varit stor.

Trafiken med Blåvägenbussen kommer att köras torsdagar– söndagar. Tidtabellen är lagd så att det ska finnas smidiga anslutningar med övrig kollektivtrafik i Västerbotten och på Helgeland på den norska sidan.

– Tiderna är anpassade för att korrespondera med buss och flyg vardagar och helg, både till och från Mo i Rana, men också vidare till och från Umeå, Stockholm och flyg från Hemavan. Säger Katti Lundström, MidtSkandia, som leder den svenska delen av bussprojektet.

MidtSkandia är ett gränsöverskridande samarbete mellan Västerbotten och Helgeland.

– Vi behöver den här linjen för att knyta ihop kollektivtrafiksystemen i våra länder och regioner, säger kommunalrådet Tomas Mörtsell i Storumans kommun.

– Vi avundas inte det hot som Silverexpressen mellan Skellefteå och Bodö nu lever under. Kollektivtrafikförbindelen i den öst-västliga riktningen och över landsgräns är jätteviktiga. Vi lever med långa avstånd och dessa anslutningslinjer mellan Norge och Sverige kopplar ihop våra regioner, tillägger Katti Lundström.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)