Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ledare: Konkurrensverket skjuter grundskott mot konkurrensen

 

Konkurrensverket har gett OK till att kommersiell kollektivtrafik ska utsättas för skattefinansierad konkurrens. Foto: Ulo Maasing.

Konkurrensverket har nu skjutit i sank det mesta av möjligheterna till en marknadsöppning och ökad konkurrens i kollektivtrafiken. Det har man gjort genom att ge grönt ljus till den mycket starkt skattesubventionerade pendeltågstrafiken till Arlanda.

Trafiken i sig kan ingen invända mot.

Problemet är att trafiken kostar skattebetalarna många tiotals miljoner om året. Det är skattepengar som direkt snedvrider konkurrensen.

Arlanda var knappast varit dåligt försörjt med kollektivtrafik innan SL:s pendeltåg började gå dit i december. Det fanns ett omfattande utbud av trafik på rent marknadsmässiga villkor, kombinerad med samhällssfinansierad busstrafik. Något missnöje från resenärerna mellan Arlanda och Stockholm har knappast hörts.

SL hade kunnat köra sina nya pendeltåg till självkostnadspris och allt hade varit frid och fröjd. Men man valde istället att ta skattepengar, stora sådana, för att priskonkurrera med den befintliga, marknadsmässiga trafiken.

När Konkurrensverket nu väljer att ge grönt ljus till SL:s agerande slår man undan det mesta av de små, återstående möjligheterna till marknadsöppning och ökad konkurrens i kollektivtrafiken. Hur ska något bussföretag våga satsa på att etablera ny, kommersiell trafik om det är OK att skattefinansierade verksamheter när som helst kan gå in och radikalt ändra förutsättningarna för verksamheten?

Konkurrensverket konstaterar visserligen att man kan förbjuda en offentlig aktör att snedvrida konkurrens på marknaden eller hindra att en sådan konkurrens utvecklas. Det är också viktigt att ta ställning till om ”beteendet skadar drivkrafterna till konkurrens samt själva mekanismerna på marknadsplatsen”.

Men det går att göra undantag om andra allmänna intressen kan väga upp den snedvridning av konkurrensen som i det här fallet SL:s agerande innebär. Och då ska också motiven från den offentliga aktören vägas in.

Konkurrensverket har nu gett SL tolkningsföreträde och helt köpt SL:s argumentation: Det är OK att med skattepengar slå mot befintliga aktörer på marknaden. Kanske vågade man inget annat.

Samtidigt har verket riktat ett grundskott mot de möjligheter till marknadsöppning och ökad konkurrens i kollektivtrafiken som regeringen har sagt att man vill ha.

Catharina Elmsäter-Svärds kollektivtrafiklag börjar alltmer likna ett riktigt fiasko.

U.M.

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)