Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Fördubblingen hotas när turistnäringen bromsar in

Turister vid en av Strömmas Paddanbåtar i Göteborg. Foto: Ulo Maasing.

Turistnäringen fortsätter att utvecklas allt långsammare. Tillväxttakten i näringen har dämpats ytterligare sedan i fjol  och prognosen för den totala omsättningen år 2020 är 439 miljarder (451 miljarder i fjolårets analys), enligt TRIP Turistnäringens Utvecklingscenter.

Enligt TRIP är det framförallt det ostadiga konjunkturläget som har försvagat tillväxttakten för svensk turism.

De utländska besökarna förväntas stå för den största omsättningsökningen till år 2020. Svenskarna, däremot, förväntas turista mindre i sitt eget land.

Turismen i Sverige omsätter idag 264 miljarder kronor.

De nuvarande trenderna pekar enligt TRIP mot att omsättningen stannar vid 439 miljarder år 2020. Tillväxttakten behöver därför öka och nu krävs det en ökning om 7,4 procent varje år om näringen ska nå visionen om en fördubblad omsättning, alltså 500 miljarder år 2020.

I kronor räknat skulle omsättningen behöva öka med 26 miljarder per år fram till 2020.

I fjolårets trendanalys beräknades de utländska besökarna omsätta 187 miljarder år 2020. Nu skrivs den siffran upp till 204 miljarder. Omsättningen för svenska resenärer i Sverige skrivs däremot ned från 265 miljarder till 235 miljarder.

Den största delen av den ekonomiska tillväxten i världen sker allt längre ifrån Norden och Europa. Detta innebär en större andel långväga besökare till Sverige, men samtidigt en mindre tillväxt av besökare från närliggande länder.

– Medan andra länder har prioriterat upp turismsatsningar, har Sverige backat enligt World Economic Forums senaste konkurrensrapport. Det som drar ned placeringen för Sverige i rapporten är samhällets insatser och prioriteringar av turism.

– Vad som krävs för en starkare tillväxttakt är framförallt en vändande konjunktur, men också gränsöverskridande samarbeten, innovativa lösningar och nya större investeringar, menar Jan Lundin, VD, Rese- och Turistnäringen i Sverige (RTS) som är verksamhetsansvarig för TRIP Turistnäringens Utvecklingscenter.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)